Barion Pixel

11 spôsobov ako predísť krádeži auta - ako zabezpečiť auto proti krádeži a vlámaniu

Kategória: Overenie vozidla, Publikované: 23.6.2020

Štatistiky ukazujú, že počet odcudzených automobilov neustále rastie. V letných mesiacoch je väčšia pravdepodobnosť vlámania alebo odcudzenia vozidla, pretože s rastúcou teplotou a s lepším počasím máme tendenciu robiť veci, ktoré zvyšujú šancu, že vaše auto bude ukradnuté

ochrana vozidla, zabezpečenie vozidla pred krádežou, zámok na auto, červené auto

Najčastejšie odcudzenými modelmi sú Toyota Auris, potom Audi A6, VW Passat, Ford Focus, Audi A3, Mazda 6, Honda CR-V, VW Golf, Mazda 3 a Toyota Yaris.  Dôležité je, že najčastejšie sú odcudzené staršie automobily populárnych značiek. Pri luxusných vozidlách sa autá strácajú na konkrétnu objednávku a neskôr sa vyvážajú do zahraničia. Zlodeji sa zvyčajne nezameriavajú na luxusné autá, pretože majú lepšie bezpečnostné systémynie sú zaparkované na ulici. Vo väčšine modelov je riziko odcudzenia vozidla naozaj malé, ale existujú aj také prípady, kedy možnosť odcudzenia dosiahne dokonca niekoľko percent.

Pre každého majiteľa automobilu je výhodou, ak sa dozviete viac o tom, ako sa chrániť pred odcudzením autaako chrániť váš osobný majetok. Nasledujúce pokyny na ochranu pred krádežami vozidla poskytujú lepší prehľad o tom, aké opatrenia môžete podniknúť na zabezpečenie svojho vozidla. Tieto opatrenia sa môžu zdať elementárne, ale prinášajú úspešné výsledky.

ochrana vozidla, zabezpečiť auto proti krádeži, zlodej áut, páčenie dverí, červené auto

Riešenia ako ochrániť vozidlo pred krádežou

  1.  Udržujte svoje vozidlo stále uzamknuté, dokonca aj počas jazdy.
  2. Keď zaparkujete, nikdy nenechávajte kľúče v aute. Zatvorte všetky okná a nezabudnite aj na strešné okno.
  3. Nikdy nenechávajte svoje vozidlo naštartované a bez dozoru.
  4. Vo vozidle nenechávajte cennosti, ktoré si môžu všimnúť okoloidúci.
  5. Nenechávajte doklady od vozidla v aute. Častým prípadom je, že spolu s vozidlom sú odcudzené aj doklady auta a tak umožníte zlodejovi jednoduchšie prihlásiť vozidlo. Ak vozidlo používajú viacerí vodiči, najlepším návrhom je aby si vodiči doklady brali vždy so sebou alebo je potrebné skryť doklady  na tajnom mieste v aute tak, aby ich zlodej nenašiel.
  6. Naplánovať si bezpečné miesta na státie. Vyhnite sa známym oblastiam s vysokou kriminalitou, aj keď alternatívna trasa trvá dlhšie.
  7. Nainštalujte si vo svojom vozidle systém na ochranu proti krádeži. Zlodeji nebudú riskovať zabezpečené vozidlo, ak vedia, že auto je monitorované GPS systémom. Tento GPS systém proti krádeži auta funguje tak, že určuje, kde sa vaše vozidlo nachádza, ako aj kde bolo. Je dostatočne malý na to aby ste ho skryli v aute a zároveň dostatočne silný na vysielanie signálu, aby vyšetrovateľom pomohol zistiť presnú polohu vozidla.   
  8. Zlodeji radšej pracujú v tme. V noci buďte obzvlášť opatrní pri parkovaní auta. Ak je to možné, zaparkujte ho na dobre osvetlenom mieste.
  9. Pozrite sa okolo. Dávajte pozor na svoje okolie, najmä v garážach, na parkoviskách a na čerpacích staniciach.
  10. Nechajte na každom z okien vyznačiť identifikačné číslo vozidla (VIN) alebo využite inštaláciu zvukových alarmov, zámky na volant alebo nálepky zobrazujúce vyššiu bezpečnosť vozidla pred odcudzením. Zlodejov automobilov to môže odradiť na základe nákladnejšej úpravy alebo väčšieho rizika pri krádeži auta. 
  11. V prípade svahu nechajte svoje auto na parkovisku na prevodovom stupni s kolesami otočenými smerom k obrubníku alebo k inej prekážke. To sťaží zlodejom odtiahnutie vozidla.

ochrana vozidla, zabezpečiť auto proti krádeži, zámok na auto, blokovanie volantu, bezpečnostný systém

Moderné autá majú množstvo elektronických zariadení, ktoré zabraňujú naštartovať vozidlo amatérskym zlodejom. Preto zlodeji siahajú po čoraz sofistikovanejších metódach a elektronika nainštalovaná v aute môže pomôcť špecializovanému zločinu ukradnúť vaše auto. 

Typy systémov proti krádeži vozidla

  • Mechanizmus, ktorý  zablokuje volant, môže byť veľmi viditeľným znakom toho, že ste podnikli kroky na ochranu vášho vozidla.
  • Systémy vypínania zapaľovania, ktoré bránia naštartovaniu vozidla.
  • Niektoré nové autá majú pasívne alarmy, ktoré sa aktivujú automaticky po vybratí kľúča zo zapaľovania.
  • Špecifický systém na vysielanie signálu, ktorý môže sledovať polícia pri odcudzení.

Ako zabezpečiť vozidlo pred krádežou? Pozrite si nasledujúce video riešenia tohto problému.

Práve profesionálny zlodeji páchajú väčšinu krádeží automobilov. Uprednostňujú vysokovýkonné automobily, ako aj populárnejšie modely, ktorých časti sú vzájomne zameniteľné. Títo zlodeji zvyčajne kradnú autá, ktoré neskôr rozoberú a upravia tak aby boli schopné predaja. Kradnú tiež automobily na vývoz do iných krajín, často krát na objednávku, aby splnili požiadavky zákazníkov, ktorý si vybrali určitý typ vozidla. Majitelia automobilov si začínajú uvedomovať, ako profesionálni zlodeji fungujú a na základe toho vykonávajú možné opatrenia zabezpečujúce účinnú ochranu vozidla pred krádežou.

poistenie auta, zabezpečiť auto proti krádeži, rýchle auto, čierne auto

V mnohých prípadoch nás môže chrániť jednoduchá opatrnosť a ďalšie neštandardné mechanické alebo pokiaľ možno elektronické zabezpečenie. Vybavenie vozidla monitorovacím systémom založeným na GPS, alebo systémom značenia vám môže pomôcť získať späť ukradnuté auto. Samotná nálepka na čelnom skle, ktorá informuje o zabezpečení a monitorovaní, často odrádza zlodejov od krádeže takéhoto vozidla.

Ak už však dôjde ku krádeži, najdôležitejšie bude dobré poistenie v osvedčenej spoločnosti. Prevažná väčšina odcudzených automobilov sa nenašla alebo sa našli iba jednotlivé diely. V tejto situácii vám pomôže iba poisťovateľ. Ponúkame vám preto porovnanie poistení vášho vozidla.


Zdielať článok:

Jednoduché overenie vozidla online pred kúpou

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.