Barion Pixel

Aké typy hybridov poznáme?

Kategória: Doprava, Publikované: 12.10.2020

Keď sa povie hybrid, určite každý z vás bude vedieť o čo ide. V posledných rokoch sa takéto typy áut tešia veľkej obľube. Ešte viac sa im teší životné prostredie, keďže ide o ekologické automobily, ktoré znižujú emisie. 🌍

hybrid, hybridný automobil, ekologický automobil, životné prostredie

Čo je to teda hybrid?

Hybrid alebo hybridný automobil je taký automobil, ktorý má až dva motory, a to elektrický a spaľovací. Môžu pracovať buď každý samostatne alebo obidva súčasne. Tieto motory spolu spolupracujú a znižujú spotrebu pohonných hmôt a emisie. 

Avšak nulové emisie ako elektromobily nedokážu dosiahnuť, iba určité druhy týchto automobilov. Ale aj tak sa radia medzi ekologické autá, ktoré chránia životné prostredie

Typy hybridných automobilov

Typy hybridov sú rôzne. Delia sa podľa rôznych kritérií napríklad podľa typu motora, podľa jeho usporiadania a mnoho ďalšieho. Najznámejšie delenie je podľa toku výkonu a úrovne elektrifikácie. 

Podľa úrovne elektrifikácie poznáme hybrid full, plug-in, mild a micro. Podľa toku výkonu sa hybridné vozidlá delia na sériové, paralelné a sériovo-paralelné. 

V nasledujúcich riadkoch vám jednotlivé typy priblížime. 

Full hybrid

Full hybrid vám ponúka jazdu na spaľovacom motore, elektromotore alebo aj na ich kombinácií. Funguje na podobnom princípe ako plug-in hybrid, o ktorom píšeme nižšie.

Tento hybrid je vybavený rekuperačným systémom. Systém nabíja batériu počas jazdy vtedy, keď spomaľujete, brzdíte alebo sa rozbiehate. Počas toho ako robíte tieto úkony, systém premieňa kinetickú energiu vášho auta na elektrickú a ukladá ju do batérie. 

Batériu tohto hybridu nemôžete nabíjať z externého zdroja, teda z nabíjačky alebo domácej siete. Musíte sa spoľahnúť len na rekuperačný systém. 

Pri porovnaní full hybridného automobilu s bežným benzínovým alebo dieselovým, sú spotreba pohonných hmôt a vyprodukované emisie o polovicu nižšie. 

Plug-in hybrid

Tento typ hybridu má pred sebou perspektívnu budúcnosť. Obsahuje dva motory, a to spaľovací, väčšinou benzínový a elektromotor, napájaný internou batériou. Kombinácia týchto motorov prináša zníženie spotreby a emisií. 

Výhodou tohto typu hybridu je, že jazdíte len na elektrickú energiu. Avšak jazda je určená len na kratšie vzdialenosti, z dôvodu nízkej kapacity batérie oproti elektromobilom. Ale v porovnaní s ostatnými hybridmi je práve kapacita plug-in hybridu oveľa väčšia. 

Aj tento hybrid je vybavený rekuperačným systémom, ktorý nabíja batériu. Po jej vybitý zabezpečuje pohon spaľovací motor. 

Doba nabitia tohto hybridu sa pohybuje v rozmedzí 2 až 4 hodín, čo je pri domácom nabíjaní výhodou. Avšak v prípade verejných nabíjačiek trvá nabíjanie rovnako dlho, čo môže byť pre veľa vodičov nevýhodou. 

hybrid, elektromotor, emisie, spotreba, nabíjanie

Mild hybrid

Mild hybrid nejazdí na elektrickú energiu, pretože elektromotor napomáha spaľovaciemu motoru. Využíva energiu zo 48-voltového akumulátora, ktorá sa obnovuje pri brzdení. Následne sa táto energia využíva na podporu spaľovacieho motoru pri štartovaní a rozbiehaní. 

Aj keď to možno tak nevyzerá, mild hybrid stále zaistí úspornejšiu jazdu, pretože dokáže znížiť spotrebu aj o 15 %. 

Výhodou tohto hybridu je aj to, že je cenovo dostupnejší než full hybrid či plug-in. 

Micro hybrid

Tento typ hybridu možno máte aj vy doma a ani o tom neviete. Micro hybrid je ako keby len predzvesť reálneho hybridu. 

Obsahuje spaľovací motor a start-stop systém. Tento systém sa aktivuje vždy pri zastavení vozidla, napríklad v kolóne alebo na križovatke a vypne motor. Motor sa automaticky naštartuje následne tak, že vodič pri manuálnej prevodovke zašliapne spojku alebo pri automate pridá plyn. 

Tým, že tento systém znižuje spotrebu a emisie radíme automobily, ktoré ho obsahujú, medzi hybridné vozidlá. 

Sériový hybrid

V súčasnosti sa tento typ hybridu už nevyrába, kvôli vysokým nákladom. 

Fungoval na princípe elektromotora, ktorý získaval energiu z batérie.vytváral spaľovací motor a mal na starosti len túto jednu úlohu. Slúžil výlučne len na pohon generátora striedavého prúdu, ktorý sa menil na jednosmerný prúd ešte predtým, než sa uložil do batérie.  

Paralelný hybrid

Pri paralelnom hybride sa na pohone okrem elektromotora podieľa aj spaľovací motor. Okrem kombinácie oboch motorov môže však fungovať výlučne len na elektromotore. 

Spaľovací motor môže slúžiť aj ako dobíjač batérie a elektromotor zasa obnovuje energiu. 

Oproti sériovému hybridu je efektívnejší v tom, že môže jazdiť rýchlejšie vďaka kombinácií motorov, z ktorých môže automobil čerpať. 

Sériovo-paralelný hybrid

Už samotný názov vám napovie, že tento typ hybridu využíva výhody oboch vyššie spomenutých, teda sériového a paralelného hybridu. 

Tento hybrid sa nazýva aj power-split a patrí medzi technicky najlepší a najprepracovanejší hybridný pohon na trhu. Vďaka tomu znižuje emisie a spotrebu ešte viac než všetky predchádzajúce typy. 

Pri tomto type hybridného automobilu sa môžu na pohone podieľať oba motory samostatne. Elektromotor sa podieľa samostatne na pohone najmä pri rozbiehaní alebo pomalej jazde, kedy je účinnejší než spaľovací motor. 

Spaľovací motor premieňa výkon na elektrickú energiu a ukladá ju do batérie. Kombinácia motorov sa využíva najmä pri vyššej rýchlosti. 

hybrid, hybridný automobil, ekologický automobil, Toyota, Lexus

Vyberte si ten svoj

Ak vás takýto typ automobilu zaujal a chcete prispieť k ochrane životného prostredia, prezrite si inzerciu hybridov na našom portály. 

Na tomto odkaze nájdete pohromade ponuky týchto automobilov zo všetkých inzerovaných bazárov – Hybridné vozidlá na predaj. 

Výber TOP 10 hybrid vozidiel si môžete prečítať v našom článku - Hybrid vozidlá na Sego.sk – našli sme TOP 10.


Zdielať článok:

Jednoduché overenie vozidla online pred kúpou

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.