Elektromobil – prečo sa doň (ne)oplatí investovať

Kategória: Doprava, Publikované: 27.7.2020

Elektrický automobil alebo elektromobil. Hudba budúcnosti? Pre mnohých sú tieto vozidlá k dispozícii už teraz. Vo všeobecnosti je za elektromobil považovaný akýkoľvek dopravný prostriedok, ktorý je ovládaný elektromotorom.

Medzi základné elektromobily v súčasnosti radíme:

  • elektrické automobily,
  • elektrické motorky,
  • elektrické lode,
  • elektrické skútre,
  • elektrické vlaky,
  • elektrické autobusy,
  • ale aj elektrické kolobežky či bicykle.

elektromobil, nabíjacia stanica, dopravný prostriedok, ulica, smart

Elektrický automobil

V tomto článku sa budeme venovať práve elektrickým autám. Je možné konštatovať, že elektromobily môžu byť súčasťou smart cities, ku ktorým sa postupne dostávame. Elektrické autá majú určité špecifiká, ktorými sa vyznačujú.

Elektromobil je vozidlo – electric vehicle – elektrické auto – ktoré je poháňané iba elektrickou energiou. Táto energia je akumulovaná v batériách, ktoré sú umiestnené v samotnom vozidle. Čo je pre tieto autá typické, je fakt, že musia byť nabíjané prostredníctvom nabíjacej stanice alebo domácej zásuvky. To znamená, že sú nabíjané z externého zdroja.

Ako toto vozidlo funguje?

Ako bolo spomínané, pohonnou jednotkou elektromobilov sú elektrické motory. Veľkou výhodou týchto motorov je ich nenáročnosť a vysoká účinnosť. Avšak, aj tá je ovplyvňovaná batériovými článkami a samotným nabíjaním.

Elektromobily majú určité konštrukčné výhody. Prvou je to, že elektromotor je podstatne menší, ako pri bežnom spaľovacom motorom. Tým pádom je možné, aby bol umiestnený na samotnej náprave.

Batérie sa v elektromobiloch montujú do podlahy, čím takisto neuberajú na úžitkovej ploche vozidla.

batérie, vozidlo, elektromobil

Investícia ako dobrá voľba?

Hovorí sa o tom, že v budúcnosti elektrické vozidlá plne nahradia autá so spaľovacími motormi. Ide o pomerne ďalekú budúcnosť, nakoľko nie je fyzicky možné, aby sa táto zmena uskutočnila z jedného dňa na druhý. 

Predpokladá sa, že keby všetci v Európe začali využívať elektromobily v jeden deň, spotreba celkovej elektriny by stúpla o 30 %. Preto sa očakáva, že k tejto zmene dôjdeo vyše 20 rokov.

Ľudia však postupne rozmýšľajú nad výmenou svojho vozidla a nejedenkrát sa zamyslia aj nad elektromobilmi. Existuje však mnoho mýtov o elektrických vozidlách, ktoré mnohokrát nemajú s realitou nič spoločné.

Preto sme si pripravili vecné výhody a nevýhody, ktoré prichádzajú s investovaním do elektrického vozidla.

Dôvody, prečo investovať

Pozrieme sa na početné výhody, ktoré elektrické vozidlá do našich životov prinesú. Pokiaľ zvažujete kúpu elektromobilu, možno vás jednoducho presvedčíme.

Ak budete majiteľom elektrického vozidla, tak...

Okrem toho budete môcť využívať aj špeciálne jazdné pruhy, ktoré sú vyhradené pre elektromobily. Táto vymoženosť je zatiaľ dostupná v zahraničí, no Slovensko premýšľa podobne. Mohli by ste využívať, napríklad, jazdné pruhy pre autobusy.

Pokiaľ Slovensko zriadi bezemisné alebo nízkoemisné zóny, vy, ako majiteľ elektromobilu s nulovými emisiami, budete mať do týchto zón voľný prístup.

Pozitívny vplyv na ekológiu

Pre mnoho vodičov je práve toto faktor, kvôli ktorému sa rozhodnú pre kúpu elektromobilu. Elektromobily nemajú spaľovacie systémy, čím sa stávajú vozidlami s nulovými emisiami.

elektromobil, nulové emisie, ekológia

Ak sa zaujímate o ekológiu, no zároveň aj veľa cestujete, elektrické vozidlo vám pomáha udržiavať zdravšiu planétu a čistejší vzduch.

Lacnejšia alternatíva

Všetkým je známe, že palivo do bežných spaľovacích automobilov nepatrí medzi najlacnejšie záležitosti. „Palivo“ – elektrina – v elektromobiloch je však príjemnejšou a lacnejšou alternatívou.

Navyše, cena ropy bude do budúcna neustále stúpať, nakoľko jej zásoby sa rýchlo míňajú. Očakáva sa však, že cena energií bude klesať s príchodom nových technológií. Už teraz je elektrina lacnejšia a v budúcnosti bude tento trend pokračovať.

Inou výhodou je aj to, že mnoho nabíjacích staníc ponúka nabíjanie zdarma. Ide o stanice, kde vozidlo jednoducho pripojíte a nabíjate. Autorizácia nie je nutná.

Menej častá údržba elektromobilu

Pokiaľ vlastníte klasické vozidlo, veľmi dobre viete, koľko času a financií si tento špás pýta. Pravidelná výmena oleja, filtrov, chladiacej kvapaliny, sviečok a iných záležitostí, ktoré súvisia s dôkladnou a pravidelnou údržbou auta.

Elektromobil je o tieto starosti ukrátený – je menej kazový. Keďže ide o elektrické vozidlá, nie sú poháňané olejom, materiály nie sú veľmi zaťažované a opotrebovávané a konštrukcia motora je pomerne jednoduchá. Pri kontrolách elektrických vozidiel sa dbá najmä na brzdy, ktoré však vydržia oveľa viac, ako tie v spaľovacích motoroch, prezerá sa stav pneumatík, či bežných kvapalín, ktoré sa vo vozidle nachádzajú.

Samozrejme, budete musieť s vaším vozidlom absolvovať STK, no emisná kontrola je v tomto prípade absolútne zbytočná.

Ani ich nepočuť

Na hluk, ktorý je vytváraný bežnými vozidlami, sme si už zvykli. Považujeme ich za veľmi bežné a už sa pri tom ani nepozastavujeme. Aká zmena by však nastala, keby sa všetky vozidlá razom odhlučnili.

elektromobil, tiché vozidlo

Práve elektromobily, vďaka svojmu elektromotoru, nevydávajú takmer žiadny hluk. Sú až tak tiché, že niektorí výrobcovia montujú do týchto vozidiel zariadenia, ktoré vytvárajú určitý zvuk. Tieto zariadenia slúžia na to, aby upozornili chodcov a ľudí, že okolo nich prechádza vozidlo.

Vyššia bezpečnosť

Keďže sú batérie umiestnené na podlahe vozidla, ťažisko sa významne znižuje. Vďaka tomu automobil získava nielen lepšiu manévrovateľnosť, ale aj stabilitu.

Navyše, keďže ide o moderné vozidlá našej budúcnosti, každé jedno má v sebe množstvo bezpečnostných a asistenčných systémov a prvkov.

Vysoký výkon

Elektromobily pracujú veľmi hladko a reagujú na akcie podstatne rýchlejšie ako iné vozidlá. Vyznačujú sa pružným zrýchlením a plynulou jazdou.efektívnejšie aj čo sa týka jazdy, ktorá je typická pre mestské prostredie. Nedochádza v nich k vysokému opotrebeniu

materiálov a nemusíte ani myslieť na podradenie pri predbiehaní, či vytáčaním do vyšších otáčok pri preradení.

Elektrické autá využívajú maximálny krútiaci moment v celom spektre otáčok. Laicky povedané, po celý čas majú k dispozícii plný výkon. Brzdy disponujú rekuperačným systémom.

A čo je veľké plus – v zime motor nemusíte pred jazdou zahrievať.

Náhradný zdroj elektriny

Vypadne vám náhodou doma elektrina? Vedeli ste, že elektrické vozidlo je možné využiť aj ako záložný zdroj elektrickej energie?

Väčší batožinový priestor

Nakoľko elektromobily nemajú umiestnený motor v prednej časti vozidla ako bežné vozidlá, batožinový priestor sa automaticky zväčšuje aj o prednú časť auta.

batožinový priestor, elektromobil

Dôvody, ktoré vás môžu od investície odradiť

Samozrejme, elektrické vozidlá neposkytujú svojim užívateľom len výhody. Existuje mnoho nedostatkov, ktoré sú zodpovedné za to, že potenciálni zákazníci sa nakoniec rozhodnú investovať do klasického spaľovacieho automobilu.

Prvotná investícia

Bohužiaľ, nakoľko sú elektromobily vyrábané len s nízkou produkciou a batérie, ktoré obsahujú, sú veľmi drahé, tieto vozidlá môžu byť o polovicu drahšie ako bežný spaľovací automobil.

Preto cena, za ktorú sú predávané, môže byť najväčším problémom pri ich kúpe. Aj tu je však potrebné podotknúť, že aj keď je obstarávacia cena vysoká, náklady na celkový servis a údržbu vozidla sú nižšie.

Dlhšia čakacia doba na nabitie

Pri tankovaní bežného spaľovacieho automobilu nestrávite viac ako desať minút aj so zaplatením za pohonné hmoty. Pri elektrických vozidlách je „tankovanie“ náročnejším procesom.

elektromobil, nabíjanie elektromobilu, nabíjacia stanica

Existujú rýchlo nabíjačky, ktoré zvládnu nabiť vozidlo so 100 km dojazdom od 10 do 30 minút. Avšak, pri normálnych nabíjačkách, bude tento proces trvať o dosť dlhšie. Pokiaľ však auto dáte nabíjať v čase, keď ho akútne nepotrebujete a ste doma, nabíjací čas si ani nevšimnete. Takisto, dĺžka nabíjania závisí aj od batérií a technológií vo vozidle.

Vyššia hmotnosť automobilu

Pýtate sa, prečo by mal byť elektromobil ťažší ako bežné vozidlo, aj keď nemá klasický masívny motor? Odpoveď je jednoduchá. Aj napriek tomu, že elektromotor je podstatne ľahší oproti spaľovaciemu motoru, batérie už také ľahké nie sú.

Vďaka umiestneným batériám tak vozidlo môže byť až o 30% ťažšie ako bežné vozidlo so spaľovacím motorom.

Zložitá dostupnosť nabíjacích staníc

Pokiaľ sa chystáte s vaším súčasným automobilom na dlhšiu cestu, prípadne na dovolenku alebo iné, nemusíte riešiť, kde, kedy a ako natankujete. Benzínky sú bežne dostupné pri takmer všetkých trasách a cestách.

S elektromobilom však prichádzajú o čosi väčšie starosti. Keďže sa na cestách ešte stále nenachádza veľké množstvo týchto vozidiel, nabíjacie stanice nie sú veľmi bežné a jednoducho dostupné. A pokiaľ sa počas našej cesty tieto nabíjacie stanice aj vyskytujú, nie všetky musia byť kompatibilné s naším vozidlom.

Preto je potrebné si dlhšiu cestu poriadne premyslieť a vyhradiť si čas aj na dobíjanie batérií v elektromobile.

elektromobil, sieť nabíjacích staníc, európa, mapa

Dojazd elektrických vozidiel

S predchádzajúcim problémom úzko súvisí aj tento. Dojazd pri elektrických vozidlách býva oveľa nižší, ako pri ich starších spaľovacích predchodcoch.

Aj keď, mnoho ľudí bude tvrdiť, že ide o mýtus. Elektromobily v súčasnosti ponúkajú už aj vyššie množstvo kilometrov na jedno nabitie. Aj keď je tu stále otázka, či to množstvo vystačí na to, aby sme sa dostali ku najbližšej nabíjacej stanici.

Malý výber

Ako bolo spomínané, po cestách jazdí len pomerne málo elektromobilov. Mnoho automobiliek sa stále zameriava na spaľovacie vozidlá, po ktorých je neustály dopyt.

Avšak, do budúcna sa očakáva, že na trh vstúpi väčšie množstvo výrobcov elektromobilov, ktoré urobia tento produkt nielen dostupnejším, ale aj cenovo výhodnejším.

Všetko o dotáciách na elektromobily

Dotáciu, ktorú je možné od štátu získať, je veľkým lákadlom, ktoré by bolo škoda nevyužiť. V roku 2016 vyšiel zákon, ktorý spustil na Slovensku dotačný program na podporu elektromobility. Takisto je vhodné vedieť aj to, na ktoré vozidlá sa dotácia vzťahuje.

Aká je výška dotácie?

Výška dotácie závisí od viacerých faktorov. Pokiaľ sa rozhodnete kúpiť elektromobil, dostanete dotáciu vo výške 5 000€. Ak zvolíte plug-in hybridné vozidlo, obdržíte 3 000€.

Na čo sa dotácia vzťahuje?

Dotácie sa vzťahuje len na vozidlá, ktoré je možné nabíjať. Navyše, vždy musí ísť nové vozidlo, ktoré je zakúpené a registrované na Slovenskuvýrobca tohto vozidla musí mať na Slovensku oficiálne zastúpenie, ktoré je autorizované ministerstvom dopravy.

Kto môže žiadať o dotáciu?

O dotáciu môže žiadať každá FO a PO, ale aj mestá či obce.

Ako požiadať o dotáciu?

Požiadavka na dotáciu je pomerne jednoduchá. Stačí požiadať samotného predajcu vozidiel, ktorý informuje importéra značky.

Akým spôsobom sa dotácia získava?

Dotácia je vyplatená na trikrát. Prvú čiastku (1 000 – 2 000€) dostane majiteľ po preverení žiadosti, druhú po 12 mesiacoch od registrácie vozidla a tretiu po 24 mesiacoch od registrácie.

Aká je vaša voľba?

Elektromobilyotázkou zvyku, času, riziko, investícia, starostlivosť, ale aj potešenie zároveň. Pokiaľ zvažujete kúpu tohto typu vozidla, je na mieste, aby ste sa veľmi dobre informovali o všetkých záležitostiach, ktoré s týmito vozidlami súvisia.

budúcnosť elektromobilov, nabíjacia stanica, žena, žlté auto, elektromobil

Pýtajte sa predajcov, výrobcov, porovnávajte ceny, hľadajte najlepšiu možnosť a až potom sa rozhodnite.

Neurobíme toto rozhodnutie za vás, no veríme, že investícia do elektromobilu je výhodná. Koniec koncov – v budúcnosti ho budeme vlastniť všetci. Prečo neurobiť krok vpred?


Zdielať článok:

Jednoduché overenie vozidla online pred kúpou

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.