Barion Pixel

Pneumatiky a hĺbka dezénu - kedy hrozí pokuta?

Kategória: Overenie vozidla, Publikované: 16.3.2020

Často podceňovaná záležitosť

Dnešní vodiči jazdia na jednej sade pneumatík aj 8 rokov. Vôbec si pritom neuvedomujú, že takéto pneumatiky nemajú požadované vlastnosti, ktoré sú potrebné pre bezpečnú jazdu. Nedostatočná hĺbka dezénu a vysoký vek pneumatík majú za následok až 3-krát dlhšiu brzdnú dráhu na mokrej vozovke v porovnaní s novými pneumatikami.

Takéto výrazné rozdiely sa prejavia v kritických situáciách, kedy je dôležitý každý meter. Samotný rozdiel medzi 20-metrovou a 60-metrovou brzdnou dráhou hovorí za všetko. Preto by ste mali stav pneumatík vášho vozidla kontrolovať. Vyhnete sa tak nie len pokute, ktorá sa môže vyšplhať až do výšky 60 eur, ale aj kritickým situáciám za volantom.

Aká je minimálna hĺbka dezénu?

letné pneumatiky

Zákonom stanovená norma pre vozidlá do 3,5 tony je rozdielna pre zimné a letné pneumatiky:

  • letné pneumatiky musia mať na hĺbku dezénu minimálne 1,6 mm
  • zimné pneumatiky musia mať hĺbku dezénu minimálne 3,0 mm

Toto je zákonom dané minimum, avšak, aká je reálna bezpečná hodnota? Jednoznačne vyššia, než tieto minimálne normy. Pri letných pneumatikách odporúčame neklesnúť pod hodnotu 3,0 mm, pri zimných pneumatikách je dezén nevyhovujúci, ak má hodnotu menej ako 4 mm. Samozrejme tieto hodnoty nemusíte dodržiavať, no je lepšie investovať do nových pneumatík, ako neskoršej opravy karosérie po zrážke.

TIP: Kedy vám hrozí pokuta ? Viac sa dočítate tu.

Zmerajte dezén jednoducho - tip na rýchle meranie

Určiť aktuálnu hĺbku dezénu môžeme pomocou špeciálnych meračov vyrobených na tento účel, prípadne posuvných meradiel. Ak však nemáte po ruke žiadny meter, existuje veľmi jednoduchý spôsob, ako zistiť, či vaše pneumatiky spĺňajú minimálnu normu. Potrebujete na to iba dve mince - päťcentovú a dvojeurovú.

Päťcentová minca musí mať na zadnej strane vyobrazený Kriváň. Jeho vrchol po okraj mince meria presne 3 mm. Stačí tak vziať mincu a zistiť, či spĺňate minimálnu hĺbku dezénu na letných resp. zimných pneumatikách. Ak za drážkou pneumatiky nevidíte vrchol, hĺbka dezénu je viac ako 3 mm.

Dvojeurová minca má strieborný lém, ktorý má presne 4 mm. Opäť tak stačí vziať mincu a vložiť medzi drážky pneumatiky. Ak spodná časť lému, ktorý sa dotýka pneumatiky nevytŕča, znamená to, že vaše pneumatiky majú ešte dostatočný dezén.

zimné pneumatiky

Pri meraní hĺbky dezénu je dôležité merať ho na miestach, kde prichádza pneumatika do styku s vozovkou. Okraj pneumatiky môže mať pokojne aj 6 mm, no stred nemusí mať ani polovicu z tejto hodnoty.

Máte nerovnomerne zjazdené pneumatiky?

Ak ste si pri meraní hĺbky dezénu všimli výrazné rozdiely v opotrebení pneumatiky, buďte na pozore. Takéto nezrovnalosti si väčšinou všimnete až pri prezúvaní auta a zbadáte ich na prvý pohľad. Nerovnomerne zjazdené pneumatiky sú dôsledkom zlej geometrie vozidla, poškodeného podvozku, či nesprávneho tlaku v pneumatikách. Dôsledkom týchto problémov sa môže stať, že aj zánovné pneumatiky sú po jednej sezóne súce na výmenu. A to predsa nechcete.

Nemeňte na pneumatiky na poslednú chvíľu

Zákonom stanovené hodnoty pre hĺbku dezénu sú kritické. Každý zodpovedný vodič by mal zvážiť ich výmenu pneumatík oveľa skôr. Letné pneumatiky preukazujú svoje vlastnosti na predovšetkým na mokrej vozovke, zimné pneumatiky takmer počas celej jazdy. Preto nepodceňujte ich vlastnosti. Vyhnete sa tým kolíziam a aj pokutám.


Zdielať článok:

Jednoduché overenie vozidla online pred kúpou

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.