Barion Pixel

Nástroje na výpočet spotreby paliva – ako ušetriť

Kategória: Overenie vozidla, Publikované: 16.7.2020

Každý majiteľ vozidla si už niekedy položil otázku, koľko paliva bude potrebovať na plánovanú cestu. Mnohí z nás si plánujú cestu tak, aby vedeli, kedy budú musieť najbližšie tankovať, a aby zároveň mali prehľad o svojich výdavkoch. Výpočet spotreby paliva je pomerne jednoduchou záležitosťou. Na internete sa nachádza veľké množstvo rôznych nástrojov, ktoré nám rýchlo a jednoducho ukážu, koľko paliva spotrebujeme na daný počet kilometrov. Zopár vám ich predstavíme.

Kontrola spotreby paliva

Viete, akú priemernú spotrebu má práve vaše auto? Túto informáciu nájde každý jednoducho v informačných listoch svojho vozidla, no nie vždy tento údaj aj zodpovedá realite. Pokiaľ máte záujem o zistenie skutočnej priemernej spotreby paliva, ponúkame vám jednoduchý vzorec.

Viete, aká je vaša priemerná spotreba paliva?

Vzorec pre výpočet spotreby paliva

Na to, aby sme vedeli vypočítať priemernú spotrebu paliva, nám stačí pár údajov. Potrebujeme:

  1. počet litrov spotrebovaného paliva,
  2. počet najazdených kilometrov s danými litrami.

Priemerná spotreba sa udáva v litroch a určujeme ju na 100 kilometrov – l/ 100 km.

Vzorec je veľmi jednoduchý:

(Spotrebované palivo/ najazdené kilometre) x 100 = priemerná spotreba vozidla

Predpokladáme však, že tento výpočet spotreby paliva je všetkým dôverne známy a jednoduchý. Preto vám predstavíme nástroje, ktoré vám rýchlo pomôžu zistiť, koľko paliva budete potrebovať počas vašej plánovanej cesty.

Nástroje na výpočet spotreby pohonných hmôt

Na internete je možné sa dopátrať hneď k niekoľkým nástrojom, ktoré veľmi rýchlo riešia požadovaný problém. My sme vybrali päť zaujímavých nástrojov, ktoré môžete využiť – a zadarmo.

Calkoo

Nástroj Calkoo, je pomerne intuitívny nástroj, ktorý sa javí ako jeden z najpoužívanejších. Táto kalkulačka umožňuje vypočítať:

  • vzdialenosť v kilometroch podľa zadaných údajov,
  • priemernú spotrebu v litroch alebo iných jednotkách na 100 kilometrov,
  • potrebné palivo na zadanú vzdialenosť pri určenej priemernej spotrebe,
  • cenu cesty – paliva.

kontrola spotreby paliva, výpočet spotreby paliva, phm, kalkulačka, calkoo

Calculat.org

Ďalším nástrojom je Calculat.org, ktorý je podobný prvému spomínanému nástroju. Avšak, na rozdiel od Calcoo, táto kalkulačka poskytuje menej funkcií.

spotreba paliva, calculat.org, výpočet spotreby paliva

Jej hlavnou funkciou je vyrátať spotrebu paliva (v litroch) a jej cenu na základe vstupných zadaných údajov. Calculat.org neponúka vypočítanie priemernej spotreby z potrebných údajov, ani vypočítanie množstva možných najazdených kilometrov podľa priemernej spotreby a presného počtu litrov.

Výhodou tohto nástroja je, že nám ukáže spotrebu v litroch na jeden kilometer a takisto cenu paliva na jeden kilometer. Je tu možné vypočítať aj sumu „na cestu späť“.

Zistili sme, že aj ďalší nástroj, Vypočítejto, pracuje na rovnakej báze, ako Calculat.org. Aj dizajn webu je rovnaký, preto ho nebudeme radiť ako ďalší možný nástroj.

Benzin

Benzin.sk je najzaujímavejšou stránkou, ktorú sa nám podarilo objaviť. V podstate ponúka podobné funkcie ako predchádzajúce nástroje, no prepracovanejšie a presnejšie, nakoľko môžeme do kalkulačky zadať viacero údajov.

Prvým plusom je možnosť výberu vozidla, ktoré vlastníme, a chceme zistiť jeho spotrebu. Auto môžeme vybrať veľmi presne vzhľadom na model vozidla. Po vybratí z výberu, nástroj automaticky vyplní spotrebu, ktorá je udávaná výrobcom – priemernú spotrebu v meste, priemernú spotrebu mimo mestapriemernú kombinovanú spotrebu. Takisto vyplní aj údaj o tom, aký je objem nádrže. Avšak, všetky údaje je možné v prípadne potreby manuálne nastaviť a upraviť.

Nástroj má následne možnosť využitia percentuálneho odhadu jazdy v meste a mimo mesta ako dodatočný atribút pri výpočte spotreby paliva. Systém automaticky potom vyplní priemernú spotrebu na sto kilometrov s ohľadom na priradené percentá jazdy v meste a mimo mesta.

Následne si môžete zvoliť cenu za liter paliva na Slovensku podľa štatického úradu výberom z možností, ak plánujete tankovať v zahraničí, tak sú tu na výber aj štyri zahraničné krajiny, alebo si môžete sami zadať cenu paliva.

Navyše, môžete zadať viacero cien. Prvú zadáte pre výpočet v mieste, kde budete čerpať pohonné hmoty, druhú môžete zadať, ale aj nemusíte. Táto odráža výhodnosť palivovej turistiky (zadávate cenu za liter v cieľovom mieste).

Ako poslednú informáciu, ktorú do systému zadáte, je počet kilometrov, ktoré sa chystáte prejsť. Zadávajte len cestu tam.

Výsledky sa vám zobrazia rýchlo. Uvidíte tu náklady na palivo na jeden kilometer, náklady na celú nádrž, celkové náklady na palivo počas odjazdených kilometrov, aký je dojazd na plnú nádrž, ale aj koľkokrát budete potrebovať minimálne tankovať.

nástroje na výpočet spotreby paliva, kontrola spotreby, benzin, phm

Vo všeobecnosti nástroj na stránke Benzin.sk ponúka najdetailnejší prehľad všetkých informácií, ktoré sú vhodné pri výpočte spotreby paliva.

Fuelio a Drivvo

A čo tak vyskúšať aplikáciu? Pokiaľ chcete mať údaje o spotrebe neustále pri sebe, postačí vám len mobil a Fuelio/ Drivvo. Ide o aplikácie, ktoré využijete ako na Android (Fuelio), tak aj na iOS zariadeniach (Drivvo).

Obidve aplikácie sú si veľmi podobné. Pre používateľa poskytujú jednoduchý prehľad nákladov na palivo, kompletné správy o tankovaní, výdavkoch iných službách spojených s pohonnými hmotami. Obe aplikácie majú nenáročný dizajn a ľahké a intuitívne použitie. Obsahujú rôzne grafy ukazujúce spotrebu, priemerné ceny paliva a mnoho iného. Navyše, používajú aj synchronizáciu s cloudom, či automatické zálohovanie.

výpočet spotreby paliva, kontrola spotreby, fuelio, drivvo, phm

5 tipov ako ušetriť palivo

Cena paliva je veľmi nestála. Mnohokrát sa nekontrolovateľne zvyšuje, niekedy trochu klesne. Vedeli ste, že aj vy máte možnosť koordinovať spotrebu vášho vozidla? Pokiaľ máte záujem ušetriť, dodržujte týchto päť zaručených tipov!

Konštantná rýchlosť

Ak máte vo zvyku často pribrzďovať, následne zrýchľovať a podobne, vaše vozidlo sa vám nepoďakuje. Nielenže zvýšite opotrebenie niektorých materiálov, no vaša spotreba sa rapídne zvyšuje. Preto je vhodnejšie predvídať a vyhýbať sa nekontrolovanému brzdeniu, či pridávaniu. Pokiaľ vidíte, že na semafore pred vami naskočila červená, brzdite skôr – najlepšie motorom (!) – aby ste nemuseli zbytočne dobrzďovať pred semaforom.

Zníženie hmotnosti vo vozidle

Ak máte záujem o jednoduché zníženie spotreby paliva, neverili by ste, ako tomu napomáha aj hmotnosť vo vašom aute. Pokiaľ jazdíte neprestajne so zbytočnosťami, ktoré vôbec nevyužívate, no pridávajú na kilogramoch vášho vozidla, spotreba vášho auta sa zvyšuje.

zníženie spotreby vozidla, ako ušetriť palivo, kufor, auto, muž

Preto si aj dvakrát premyslite, či naozaj potrebujete voziť v kufri toľko zbytočností, ktoré tam máte, a ktoré z nich by ste mohli vyložiť. Nepoďakuje sa vám len spotreba a vaša peňaženka – ale aj niektoré autodiely, ktoré sa môžu poškodiť.

Zahrievanie motora pod zaťažením

Pokiaľ ste si mysleli, že je vhodné nechať bežať motor počas toho, ako v zime škrabete námrazu z auta, dovoľte, aby sme vám poradili. Pre vozidlo je najlepšie, pokiaľ sa zahrieva až počas jazdy. Preto je dôležité hneď po naštartovaní vyraziť. Samozrejme, netreba ani v tomto prípade zabúdať na to, že vozidlo by ste nemali vytáčať do najvyšších otáčok, ale vždy postupne.

Kontrola tlaku v pneumatikách

Podhustené pneumatiky výrazne zvyšujú počas jazdy spotrebu paliva. Ide o najhorší prípad. Naopak, prehustené pneumatiky spotrebu jemne znižujú. Avšak, výrobcovia neodporúčajú pneumatiky prehusťovať. Preto je potrebné tlak v pneumatikách kontrolovať a držať ho v norme!

Klimatizácia, vyhrievané sedadlá, elektrické okná,...

Pre mnohých z nás ide o neodmysliteľnú výbavu vozidla, ktorú bežne využívame. Avšak, vedeli ste aj, že aj tento „luxus“ vám zvyšuje spotrebu? Doplnky ako klimatizácia, vyhrievané sedadlá, vyhrievané spätné zrkadlá, elektrické okná a iné sa výrazne podieľajú na zvyšovaní spotreby. Preto tieto autodoplnky, pokiaľ máte záujem o zníženie spotreby paliva, používajte s mierou.

Výpočet spotreby paliva na počkanie

Pokiaľ ste doteraz často tápali, ako si môžete svoju spotrebu overiť a znížiť, už viac nemusíte. Všetky prehľadné nástroje máte na jednom mieste – stačí si len vybrať.

overenie najazdených kilometrov vozidla môžete urobiť podobne. 😉


Zdielať článok:

Jednoduché overenie vozidla online pred kúpou

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.