Barion Pixel

GPS do auta

Kategória: Doprava, Publikované: 10.8.2020

Premýšľate nad kúpou GPS do vášho vozidla? Prípadne uvažujete nad zmenou? Zamysleli ste sa nad tým, ktoré funkcie by mala praktická a použiteľná GPS do auta obsahovať? Postačí vám jednoduchá mobilná aplikácia alebo hľadáte integrované zariadenie so systémom? Náš prehľadný návod vám poradí, ktoré zariadenie je pre vás najlepšie a spoľahlivé.

GPS musí obsahovať

Každé GPS zariadenie, ktoré si plánujete zadovážiť, by malo pozostávať z nasledujúcich častí:

  • prijímač globálneho systému určovania polohy, ktorý sníma satelitné signály na určenie vašej presnej polohy,
  • obrazovka, ktorá zobrazuje mapy a pokyny k trase,
  • reproduktor, ktorý bude vydávať verbálne pokyny,
  • procesor, ktorý vypočíta trasy, vzdialenosti a čas cesty,
  • databáza máp, ktorá bude vyznačovať aj zaujímavé a dôležité miesta (reštaurácie, školy, nemocnice, benzínky a podobne).

gps do auta, funkcie, vlastnosti, gps, navigácia

Používať GPS všetci vieme, či?

Pokiaľ už GPS aplikáciu alebo zariadenie vlastníte, viete, že jediné, čo je potrebné urobiť, je vyhľadať na mape miesto, kde sa potrebujete dostať a zvyšok roboty už spraví GPS do auta za vás.

Niekedy si môžete nastaviť, či hľadáte najrýchlejšiu alebo najkratšiu cestu, prípadne môžete vylúčiť z trasy určité trasy (ako diaľnice alebo rýchlostné cesty).

Veľké množstvo vozidiel má GPS integrovanú už vo vozidle. Mnohokrát ide o výhodnú situáciu, nakoľko tieto navigácie spolupracujú aj s palubnou doskou a tak majú presný prehľad o rýchlosti. Ide o veľké plus, nakoľko tieto navigácie nevypadnú, pokiaľ stratia signál.

Upozornenie na dopravu

Mnoho GPS zariadení a aplikácií v súčasnosti upozorňuje na zmeny v doprave v live režime. Na základe týchto upozornení je GPS do auta schopná:

  • automaticky zmeniť trasu tak, aby ste sa vyhli zápche,
  • odporučí vám iné cesty, vďaka ktorým sa dostanete do cieľa (a môžete to buď ignorovať alebo použiť) alebo
  • jednoducho zvýrazní kolónu alebo zhustenú premávku, no zvyšok práce už nechá na vás.

GPS zariadenie alebo aplikácia?

Hlavným rozdielom medzi GPS zariadením a len klasickou mobilnou aplikáciou je v rýchlosti aktualizácie aktuálnych situácií na cestách. Bežné mobilné aplikácie ponúkajú rýchlejší update jednotlivých informácií, na rozdiel od bežných GPS zariadení.

gps aplikácia, iphone, auto, nabíjačka

GPS zariadenia síce ponúkajú aktualizácie situácie na cestách, no väčšinou len v obmedzenom režime. Prinášajú aktualizácie ohľadom nových väčších ciest a tunelov, no nezvyknú upozorňovať na aktuálnu dopravnú situáciu.

V tomto sú lepšie práve mobilné GPS aplikácie. Tie vám v reálnom čase oznámia hliadku, ktorá sa nachádza na vašej trase, dočasné obmedzenia, uzavreté cesty, či iné obmedzenia na cestách.

Na čo sa zamerať pri výbere GPS

Existuje niekoľko dôležitých funkcií a vlastností, ktorými by vaša GPS do auta mala vždy oplývať. Postupne:

Jednoduché vkladanie vstupných dát a inštalácia

Presvedčte sa sami, aké zložité je používanie samotnej GPS. Páči sa vám dizajn? Je jej používanie jednoduché a user-friendly? Ak sa vám čokoľvek nezdá, máte dve možnosti. Buď sa automaticky začnete obhliadať po novej alebo si budete musieť jednoducho zvyknúť.

Takisto sa nezabudnite informovať ani o jednoduchosti inštalácie zariadenia, prípadne možnosti jeho prenosu z jedného miesta na druhé.

Displej tak akurát

Každý displej, ktorý GPS má, by mal byť dostatočne veľký a jasný. Mal by byť schopný ukázať potrebné informácie, mal by mať jasné farby a dvoj alebo trojrozmerné zobrazenie máp. Na mape by mal byť zobrazený čas príchodu, počet zostávajúcich kilometrov, názov mesta, ulice a vzdialenosť k najbližšej odbočke. Navigácia by nemala zabúdať ani na rýchlosť, ktorou ideme – aj keď túto informáciu môžeme vidieť aj na palubnej doske.

Nemali by sme zabúdať ani na to, že nie vždy budeme jazdiť len po jednej krajine. V každom prípade sa nám zídu aj zahraničné mapy.

Ako je na tom batéria?

Uistite sa, že batéria vydrží aj bez zdroja aspoň po dobu dvoch hodín (zvyčajný priemerný čas).

Pokročilé navádzanie v jazdných pruhoch

Ak sa už rozhodnete investovať do novej GPS do auta, zamerajte sa aj na túto vlastnosť. Navádzanie vo viacerých jazdných pruhoch a tým uľahčenie manévrovania nikdy nie je na škodu.

gps do auta, jazdné pruhy, navádzanie, navigácia

Jazyk systému

Pre niektorých možno zbytočnosť, no nie každý je schopný komunikovať a rozumieť viacerým jazykom. Pokiaľ rozumiete, no je pre vás lepšie počúvať navigáciu v inom jazyku, zaistite, aby aj tá vaša GPS mala možnosť výberu z viacerých jazykov.

Ako už bolo spomínané, je dôležité, aby aj vaša GPS do auta mala možnosť vylúčenia spoplatnených ciest – diaľníc, ako aj iných nepriechodných ciest.

Navigácia podľa zaujímavých miest a pamiatok

Mnoho navigácií má možnosť výberu zo zaujímavých miest, ktoré sa v danej oblasti alebo v meste nachádzajú. Tie sú prehľadne usporiadané do niekoľkých kategórií. Napríklad, Google Maps a Apple Maps tiež ponúkajú tieto miesta, no len po manuálnom zadaní názvu.

zaujímavé miesta, navigácia, gps do auta

Plán trasy

Niekedy sa stáva, že na naše ceste sa potrebujeme zastaviť na viacerých miestach. Preto je dôležité, aby aj naša GPS bola schopná nastaviť viac cieľových bodov počas jednej trasy.

Doživotná aktualizácia máp

Výhodou navigácií býva, že po ich zakúpení budete mať doživotné aktualizácie zdarma. Disponuje touto vlastnosťou aj tá vaša?

Upozornenia

Upozornenia sú dôležité na dodržanie rýchlostí, prípadne informovaní o nadchádzajúcich radaroch, školských zónach alebo hliadkach. Pri upozornení na rýchlosť sa však nespoliehajte len na GPS, ale skontrolujte aj klasické značky na ceste.

Ovládanie hlasom

Funkcia ovládania navigácie hlasom je potrebná, ak sa nachádzate v krajine, ktorá zakazuje manipulovanie s akýmkoľvek zariadením počas jazdy.

Možnosti chôdze

Táto možnosť je pre tých, ktorý budú využívať navigáciu aj pri pešej chôdzi. Táto funkcia bude môcť vykresliť trasu cez parky, bude ignorovať jednosmerné ulice a podobne.

Podľa čoho sa riadiť

Pokiaľ ste si spravili jednoduchý prehľad jednotlivých GPS do auta, no neviete podľa čoho sa v konečnom prípade riadiť, zamerajte sa na tieto faktory:

  • Značka: Prvotným indikátorom je vždy značka. Pozor však treba dať na to, že vysoká cena neznamená vždy kvalitu.
  • Recenzie: Čítajte, pozerajte videá, informujte sa u predajcov. Samotní zákazníci vám však poradia najviac.
  • Unboxing videá: Zaujíma vás prvotný dojem a kontakt so zariadením? Pohľadajte na internete, či už niekto pred vami neurobil video recenziu na dané zariadenie a nevyskúšal ho.

Obľúbené navigácie v súčasnosti

Aby sme vám uľahčili výber, vybrali sme päť navigácií, ktoré sú v súčasnosti veľmi populárne a dostupné.

TYP

CENA

Navitel G550

100 €

Navitel MS400 Lifetime

35 €

Navitel E700

60 €

Garmin Drive 61S Lifetime Europe45

160 €

Garmin Edge 830

390 €

A čo je najdôležitejšie?

Pre každého je výber tej najlepšej GPS do auta založený na iných faktoroch. Niekto sa zameriava na veľkosť displeju danej navigácie (pokiaľ sa rozhodne pre GPS zariadenie), pre niekoho sú dôležitejšie práve vnútorné vlastnosti – podpora zahraničných trás, možnosť navigácie na zaujímavé miesta, a iní sa zameriavajú na cenu.

Navigácia, ktorú si vyberiete by však mala vyhovovať práve vašim potrebám. Kvalitná GPS do auta vás nedovedie len jednoducho a rýchlo do cieľa, ale zároveň vám aj pomôže ušetriť. Na to netreba zabúdať!


Zdielať článok:

Jednoduché overenie vozidla online pred kúpou

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.