Barion Pixel

Najlacnejšie pneumatiky na trhu

Kategória: Testy, Publikované: 31.8.2020

Hľadáte nové, čo najlacnejšie pneumatiky pre vaše vozidlo, no nechcete poľaviť na ich kvalite? Viete si z možných ponúk vybrať tie správne pneumatiky pre vaše vozidlo? Potrebujete poradiť pri výbere čo najlepších a najlacnejších pneumatík? V nasledujúcom článku vám poskytneme pár rád a pomôžeme vám urobiť si prehľad o ponuke pneumatík na trhu.

najlacnejšie pneumatiky, pneumatiky, vozidlo, letné a zimné pneumatiky, kolesá

Pneumatiky patria k veľmi dôležitým prvkom vášho automobilu. Zmenou pneumatiky môžete ovplyvniť jazdné vlastnosti vášho vozidla, na čo je potrebné dbať pri ich výbere. Keď kupujete pneumatiky, treba sa zamerať nie len na cenu, ale hlavne na kvalitu, ktorá zaručuje bezpečnosť na cestách. Pri väčšine prípadov je potrebné vymeniť pneumatiky za nové po piatich rokoch používania. Na životnosť pneumatiky často nemá vplyv pomalšia a šetrnejšia jazda. Guma sa rokmi opotrebúva aj pri menej používaných vozidlách, preto je potrebné dbať na ich výmenu.

Bežný vodič sa stretáva s dvomi typmi pneumatík, letnými a zimnými, ktoré prispôsobujú jazdné vlastnosti vozidla ročnému obdobiu. Tieto pneumatiky sa vyznačujú viacerými odlišnosťami.

Zimné pneumatiky

Zimné pneumatiky sú špecifické tvrdosťou gumovej zmesi a zvýšeným množstvom priečnych drážok. Pri jazde na zimných pneumatikách je nižšie riziko šmyku, pretože kvôli svojim vlastnostiam držia lepšie na ceste ako letné pneumatiky. 

Zo zákona je nutné vymeniť letné pneumatiky za zimné v období od novembra až do marca, prípadne pokiaľ sa na cestách nachádza sneh alebo námraza. V takýchto podmienkach je určite bezpečnejšie využívať zimné pneumatiky a tak predísť zvýšenému riziku šmyku a dopravnej nehody.

Letné pneumatiky

Letné pneumatiky mäknú pri vyššej teplote vozovky, čo je bežné počas teplých mesiacov a takto dosahujú v porovnaní so zimnými pneumatikami aj vyššiu pružnosť. Ich drážky sú menšie, menej početné, dobre odvádzajú vodu a zabezpečujú styk väčšej plochy pneumatiky s vozovkou. Tieto vlastnosti letných pneumatík ovplyvňujú ich brzdnú dráhu, ktorá je oproti zimným pneumatikám kratšia a vyznačujú sa aj ľahšou ovládateľnosťou.

Celoročné pneumatiky

V prípade, že sa vám nechce zaoberať výmenou pneumatík dva krát do roka, existuje ešte alternatíva celoročných pneumatík. Celoročné pneumatiky kombinujú vlastnosti oboch predchádzajúcich typov pneumatík. Ich výhodou je to, že ich počas roka nemusíte meniť a tiež môže ísť o cenovo výhodnejšie riešenie oproti kúpe oboch typov pneumatík. No ich jazdné vlastnosti sa nevyrovnajú ani letným ani zimným pneumatikám. Ovládateľnosť vášho vozidla bude po celý rok ťažšia, v zime nedosiahnete optimálnu ochranu pred šmykom ani dobré držanie pneumatík na vozovke, čo môže byť v konečnom dôsledku nebezpečné.

najlacnejšie pneumatiky, čierne auto, vozidlo, letné a zimné pneumatiky, kolesá, disky

Výber pneumatík

Výber správnych pneumatík pre vaše vozidlo je náročná úloha. Pneumatiky výrazne ovplyvňujú, ako sa vo vašom vozidle cítite. Majú vplyv na držanie auta na vozovke, bezpečie v prípade šmyku alebo zľadovatenej cesty, jazdu na mokrej vozovke, brzdnú dráhu a ovládateľnosť vozidla. Každá pneumatika má niektoré vlastnosti excelentné, iné zase slabšie. Je preto dôležité si pri ich výbere zvážiť, aké vlastnosti pneumatík sú pre vaše vozidlo a typ vozovky, po ktorej jazdíte najvýhodnejšie.

Postup pri výbere pneumatík

  1. Dôležité je si najprv zistiť veľkosť pneumatík. Rozmer môžete nájsť na boku pneumatiky, prípadne v používateľskej príručke vášho auta. Ide o kombináciu čísel a písmen, ktoré indikujú viaceré rozmery vašej pneumatiky. Veľkosť býva označená napríklad takto: 245 / 45 R16 91V, pričom 245  je šírka prierezu pneumatiky v mm, 45 je pomer výšky a šírky v percentách, R označuje typ pneumatiky, pri ktorom môže ísť o označenie R (radiálna pneumatika), alebo D (diagonálna pneumatika), 16 označuje priemer ráfika v palcoch, 91 index zaťaženiaV rýchlostný index.

Pneumatika, ktorú si vyberiete, nemusí byť pneumatika odporúčaná pre vaše vozidlo. Môžete si vybrať aj pneumatiku s inými parametrami, no tieto rozmery musia byť medzi povolenými rozmermi od výrobcu, ktoré nájdete v osvedčení o zhode (CoC).

  1. Ďalej je dôležité sa zamerať na vhodný typ pneumatiky. Vyberať môžete z už spomínaných letných, zimných a celoročných pneumatík podľa rýchlostného indexu. Rýchlostný index nájdete na bočnici pneumatiky v kombinácii čísel a písmen, ktoré označujú veľkosť pneumatiky na poslednom mieste. Na mieste rýchlostného indexu môžete nájsť označenia od A po Y. Rýchlostný index pneumatiky hovorí o maximálnej rýchlosti, ktorú by ste nemali prekročiť pri jazde na konkrétnej pneumatike. Podľa tabuľky rýchlostných indexov môžete zistiť, pod akým písmenom sa skrýva aká maximálne povolená rýchlosť. Z bezpečnostného hľadiska je pri zimných pneumatikách vhodné voliť o stupeň nižší rýchlostný index ako pri letných.

Tabuľka rýchlostných indexov

Index

A2

A3

A4

A5

A6

A7

A8

B

C

D

E

F

G

J

Km/h

10

15

20

25

30

35

40

50

60

65

70

80

90

100

Index

K

L

M

N

P

Q

R

S

T

H

V

W

Y

ZR

Km/h

110

120

130

140

150

160

170

180

190

210

240

270

300

Nad 240

Aké pneumatiky treba kupovať aby spĺňali aj vysoké požiadavky na kvalitu a súčasne aj výhodnú cenu?

Najlacnejšie pneumatiky nie sú často tou najlepšou cestou. Možno vás pri úvahách o možnostiach šetrenia napadlo pozrieť si aj ojazdené pneumatiky. Vo väčšine prípadov však môžete predpokladať, že nepôjde o dobrú kúpu. Prečo? Vodiči, ktorí majú bezchybné rok alebo dva jazdené pneumatiky nemajú dôvod ich predávať a investovať do nových. Môže sa stať, že narazíte na dobrú kúpu, no vo všeobecnosti by sme takúto možnosť neodporúčali.

Porovnanie značiek pneumatík

Vybrali sme pre vás niekoľko spoločností, ktoré vzhľadom na ponúkanú kvalitu predávajú najlacnejšie pneumatiky.

Podľa test-pneu.sk je vysoko hodnotená v “lowcost” kategórii, teda kategórii lacných pneumatík spoločnosť Apollo tires. Ide o pneumatiky z Indie, pričom letné pneumatiky majú hodnotenie až 69% a zimné 79%, čím predbehli aj niektoré spoločnosti z kategórie “vyššia stredná trieda”.

Lacné, no kvalitné pneumatiky ponúka česká spoločnosť Barum, ktorú momentálne zastrešuje veľký koncern Continental. Letné pneumatiky Barum sa v testoch organizácie ADAC umiestnili v prvej polovici rebríčka kvality. Modely letných aj zimných pneumatík môžete nájsť v závislosti od rýchlostného indexu a veľkosti aj do 50 eur. Spoločnosť Barum získala podľa test-pneu.sk hodnotenie letných pneumatík 59% a zimných 67% v kategórii “lowcost”.

najlacnejšie pneumatiky, pneumatiky, letné a zimné pneumatiky, kolesá, dezén

Ďalšou možnosťou pri výbere lacných pneumatík je ázijská spoločnosť Zeetex. Ide o značku, ktorá sa kvalitou podobá Matadoru, no jej modely sú cenovo dostupnejšie, dajú sa opäť kúpiť do 50 eur. Spoločnosť zabezpečuje bezpečnostné aj ekologické štandardy v závislosti od krajiny, takže sa nemusíte obávať, že ázijská spoločnosť nespĺňa podmienky európskeho trhu

Najlacnejšie pneumatiky dané do pomeru s kvalitou ponúka aj spoločnosť Sava. Ide o slovinskú firmu, ktorá sa pomaly rozšírila do celej Európy. Sava má viacero dobre hodnotených pneumatík, medzi najlepšie hodnotené patrí Sava Intensa UHP 2, ktorá je v rebríčku najúspornejších pneumatík na 4. mieste a na suchej ceste je hodnotená ako 8. najlepšia.

Medzi iné spoločnosti zaraďované do triedy “lowcost” sa radia napríklad Semperit, ktorá tiež funguje pod záštitou Continental, Fulda, pôvodom z Nemecka, alebo americká spoločnosť Maxxis.

    Medzi vyššiu strednú triedu, čiže mierne drahšie pneumatiky sa zaraďuje napríklad spoločnosť Falken. Ide o japonskú firmu, ktorá prerazila s ultra vysoko výkonnými pneumatikami (UHP) predstavovanými na motoristických súťažiach. V hodnotení test-pneu.sk dosahujú ich modely zimných, letných ale aj celoročných pneumatík viac ako 70%.

Vo vyššej strednej triede nachádzame aj spoločnosti ako BFGoodrich pod záštitou Michelinu alebo fínske Nokian tires, ktorých hodnotenia presahujú 80%.

Model

Typ

Hodnotenie

Cena

Kategória

 

Falken Azenis FK510

 

letná 

88%

od 64 eur.

vyššia stredná trieda

Nokian WetProof 

 

letná

87%

od 60 eur.

vyššia stredná trieda

Nokian Powerproof 

 

letná

87%

od 45 eur.

vyššia stredná trieda

Maxxis Premitra HP5

 

letná

86%

od 43 eur.

lowcost

Fulda SportControl 2

letná

86%

od 58 eur.

lowcost

Apollo Aspire XP

letná

85%

od 86 eur.

lowcost

Semperit Speed-Life 2

 

letná

80%

od 50 eur.

lowcost

Sava Intensa UHP 2 

letná

76%

od 46 eur.

lowcost

Barum Brillantis 2

letná

71%

od 30 eur.

lowcost

(Po kliknutí na model pneumatiky sa vám zobrazí celé hodnotenie daného modelu na test-pneu.sk, cena závisí od veľkosti a rýchlostného indexu pneumatiky.)

 

Model

Typ

Hodnotenie

Cena

Kategória

Apollo Aspire XP Winter

zimná

91%

od 70 eur.

lowcost

Semperit Speed-Grip 2 

zimná

86%

od 62 eur.

lowcost

Nokian WR D4

zimná

86%

od 60 eur.

vyššia stredná trieda

Fulda Kristall Control HP2

zimná

84%

od 57 eur.

lowcost

Falken EuroWinter HS01 

zimná

82%

od 56 eur.

vyššia stredná trieda

BFGoodrich G-FORCE WINTER 2

zimná

81%

od 61 eur.

vyššia stredná trieda

Barum Polaris 3 (novší model Barum Polaris 5)

zimná

77%

od 40 eur.

lowcost

Apollo Apterra Winter

 

zimná pre SUV

 

75%

od 107 eur.

lowcost

Sava Eskimo S3+

zimná

73%

od 41 eur.

lowcost

(Po kliknutí na model pneumatiky sa vám zobrazí celé hodnotenie daného modelu na test-pneu.sk, cena závisí od veľkosti a rýchlostného indexu pneumatiky.)


Zdielať článok:

Jednoduché overenie vozidla online pred kúpou

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.