Barion Pixel

Ako si vybrať prenosný kompresor

Kategória: Testy, Publikované: 11.9.2020

Neraz sa stane, že potrebujete doma dofúkať pneumatiky, kolesá na bicykli alebo dokonca aj detský bazén alebo nafukovačku. Preto je prenosný kompresor „must have“ v domácnosti, ak nechcete robiť všetko ručne alebo fúkať vlastnými silami. V tomto článku vám priblížime, podľa čoho by ste sa mali pri kúpe rozhodovať a predstavíme pár našich tipov, ktoré určite stoja zato, aby ste ich mali doma. 

kompresor, auto, pneumatiky, vzduch, prístroj  

Prenosný kompresor

Kompresor je zariadenie, ktoré sa využíva na stláčanie vzduchu alebo iných plynov, prípadne pár. Tento kompresor produkuje tlak, ktorý ďalej využijete na rôzne účely. Či už na dofúkanie pneumatík, detskej lopty, striekanie farby alebo lakov, poháňanie iných pneumatických zariadení, čistenie dielne, pracovných nástrojov a mnoho iného. 

Existujú dva základne typy kompresorov, a to piestové a skrutkové. Aký je medzi nimi rozdiel sa dočítate v nasledujúcich riadkoch. 

Piestové kompresory

Piestový kompresor má v sebe piest, ktorý vykonáva pohyb vo valci. Pri tomto pohybe sa plyn stláča a vytláča. Potom, ako je v kompresore vzduch dostatočne natlačený, automaticky sa vypne a čaká na využitie tohto natlačeného vzduchu. 

Výhodou piestových kompresorov je, že majú jednoduchšiu konštrukciu ako tie skrutkové a tým pádom sú aj ľahšie na údržbu. Aj jeho nastavenie nie je zložité, stačí len stlačiť tlačidlo, stroj sa zapne a začne sa tlakovať.  

Ďalšou výhodou je, že sú pomerné lacné a na bežné využitie sú ideálne.

Medzi nevýhody patrí vysoká hlučnosť stroja a aj jeho menšia životnosť. 

Olejový a bezolejový kompresor

Pri piestových kompresoroch máte na výber dve možnosti, buď olejový alebo bezolejový kompresor. 

Rozdiel je v tom, že o olejový sa treba pravidelne starať a premazávať ho, aby vydržal čo najdlhšie. Bezolejový nie je náročný na údržbu. Takže ak nechcete mať žiadne starosti s údržbou, zvoľte si bezolejový. 

Skrutkové kompresory

Skrutkový kompresor pracuje na princípe rotácií. Je skôr určený na denno dennú prevádzku a preto je jeho konštrukcia prepracovaná a kvalitná. Vo vnútri kompresora stláčajú vzduch skrutky, ktoré sa točia oproti sebe.

Výhodou je, že stroj nie je vôbec hlučný a dokáže vyprodukovať veľké množstvo stlačeného vzduchu. Preto je skôr určený pre remeselníkov, automechanikov a nie pre bežných kutilov. 

Cena je vysoká a pohybuje sa okolo 2000 € a vyššie. Nevýhodou tohto kompresora je, že jeho nastavenie je pomerne zložité a takisto aj údržba. Ale pri správnom nastavení a starostlivosti vydrží dlhé roky.

kompresor, prenosný kompresor, vzduch, tlak 

Načo sa pozerať pri výbere

Pýtate sa, ktorý kompresor by ste si mali teda vybrať? Kým tak urobíte, zamyslite sa hlavne nad tým, načo kompresor budete používať a ako často. 

Použitie

Najviac podstatnou vecou, nad ktorou sa musíte zamyslieť, je použitie kompresora. Ak sa ním chystáte nafukovať lopty, kolesá na bicykli alebo detský bazén, bude vám bohate stačiť nejaký lacný kompresor. 

Ak ale idete kompresor využívať na zložitejšie úkony, radšej do ňho zainvestujte a vydrží vám dlhé roky. Samozrejme pri správnom zaobchádzaní a starostlivosti. 

Takisto sa zamyslite nad frekvenciou využívania kompresora. Ak sa ho chystáte využívať na dennej báze, zvoľte drahšie a kvalitnejšie modely. Pri nonstop využívaní zvoľte skrutkové kompresory, do ktorých musíte investovať viac peňazí. 

Nezabudnite aj na priestor, v ktorom budete kompresor používať. Dávajte si pozor na prašné miestnosti, pretože častice prachu môžu narobiť vo vnútri kompresora problémy. Preto si dielnu pravidelne upratujte a vetrajte. 

Umiestnenie kompresora má tiež určitú úlohu. Nikdy ho nenechávajte na takých miestach, ktoré sú vystavené slnečným lúčom, ale uschovávajte ich v tieni. 

Tlak

Tento údaj si vždy dobre overte pred kúpou. Keď už viete, načo budete kompresor používať a ako často, prispôsobte tomu aj tlak, ktorý by mal kompresor mať. Pri kompresoroch sa udáva maximálny tlak, pod ktorým dokáže kompresor vytlačiť vzduch von. 

Pri bežných činnostiach ako dofúkanie lopty, kolies, pneumatík vám postačí kompresor s tlakom pod 10 barov. 

Ak sa chystáte na zložitejšie úkony, vyberte si kompresor, ktorý bude mať tlak viac ako 10 barov. 

Výkon

Výkon je taktiež dôležitý parameter, na ktorý sa musíte pozerať. Tento parameter udáva koľko litrov vzduchu dokáže kompresor spracovať za minútu. 

Čím vyšší výkon, tým sa kompresor využíva na zložitejšie úkony. 50 až 150 litrové výkony kompresorov sa využívajú na bežné aktivity ako dofúkanie lopty, bazénu, pneumatík alebo odfukovanie nečistôt. 400 a viac litrové výkony obsahujú kompresory využívané v pneuservisoch, v dielňach a na iné zložitejšie úkony. 

Objem tlakovej nádoby

V tlakovej nádobe, alebo inak povedané v zásobníku, uchováva kompresor stlačený vzduch, ktorý je pripravený na použitie. Aj tu platí, že čím má kompresor menšiu tlakovú nádobu, tým je vhodnejší na bežné použitie. 

Staršie modely využívané na dofukovanie takéto tlakové nádoby ani nemajú. Ak áno, tak vám na bežné použitie postačí 5-8 litrová tlaková nádoba. Tie výkonnejšie kompresory obsahujú tlakovú nádobu vo veľkosti približne 20-50 litrov a profesionálne sa pohybujú na úrovni až 100 litrov

Váha

Okrem prenosného kompresora, ktorý si môžete položiť, kde len chcete, existujú aj stacionárne, elektrické kompresory. 

Výhodou prenosného kompresora je, že funguje na benzíne alebo nafte a dokážete si ho premiestniť, kde len potrebujete. Preto ak volíte tento prenosný a na bežné úkony, vyberte si kompresor, ktorý váži okolo 10 kg, aby ste nemali problém s jeho premiestňovaním. 

Ak chcete výkonnejší kompresor, kvalitnejší, jeho váha sa pohybuje okolo 50 kg. Profesionálne kompresory využívané v pneuservisoch a podobne vážia aj cez 100 kg. 

Aký typ si teda vybrať? (H4)

Stanovíte si načo primárne budete prenosný kompresor využívať a ako často. Následne si vyberiete podľa toho, aký maximálny tlak, výkon a objem tlakovej nádoby by kompresor mal mať. 

Keď si všetky tieto parametre určíte, nebudete mať najmenší problém s výberom toho najvhodnejšieho pre vás. 

TOP kompresory

Prinášame vám na inšpiráciu aj pár tipov z tých najlepších prenosných kompresorov za rok 2020. 

Scheppach HC 25

Tento kompresor patrí medzi tie najobľúbenejšie na trhu. Je určený na bežné použitie pre takých domácich kutilov. Ide o pomerne lacný kompresor s dobrými parametrami. 

Tento model je piestový, olejový kompresor a jeho cena sa pohybuje okolo 100 €. Jeho maximálny tlak je 8 barovvýkon je 110 litrov. To znamená, že kompresor dokáže spracovať 110 litrov vzduchu za minútu. Objem tlakovej nádoby je 24 litrov a jeho hmotnosť je 23 kg. 

Ľahko sa s ním manipuluje a vďaka plastovým kolieskam a kovovej rukoväti ho dostanete na každé miesto. 

Pre bežné činnosti, ako dofúkanie kolies, lopty, pneumatík a podobne je tento kompresor ideálnou voľbou. Tento model je zlatá stredná cesta aj čo sa týka pomeru výkonu a ceny.  

kompresor, prenosný kompresor, scheppach, vzduch

Scheppach HC 53 dc

Ďalší kompresor, ktorý patrí medzi tie TOP na trhu je Scheppach HC 53 dc. Aj v tomto prípade ide o piestový, olejový kompresor. Tento kompresor je už pre tých náročnejších kutilov, ktorý ho budú využívať aj na iné činnosti, nie len na tie bežné. 

Jeho cena je vyššia a pohybuje sa okolo 250 €. Pomer ceny a kvality je primeraný. Maximálny tlak kompresora je 10 barov a dokáže spracovať 412 litrov vzduchu za jednu minútu. Objem tlakovej nádoby je až 50 litrov a jeho hmotnosť je 44,5 kg. 

Kompresor je ľahko ovládateľný, aj napriek vyššej váhe, pretože má plastové kolieska a rukoväť na ovládanie. 

Tento model je ideálnou kombináciou jednoduchých a profesionálnych kompresorov. Môžete ho využiť na bežne činnosti, ale vďaka tomu, že ma vysoký výkon dokáže zvládnuť aj menšie profesionálne činnosti v dielňach. 

kompresor, prenosný kompresor, scheppach HC 53 dc, tlak

Metabo Basic 250-24 W OF (H3)

TOP 3 uzatvára kompresor Metabo Basic 250-24 W OF. Ide o olejový, piestový kompresor, s maximálnym tlakom 8 barov a výkonom 95 litrov za minútu. Objem tlakovej nádoby je 24 litrov a hmotnosť kompresora je 27 kg

Tak, ako aj v predchádzajúcich príkladoch, ide o jednoducho ovládateľný kompresor. Jeho cena sa pohybuje okolo 140 € a patrí medzi najobľúbenejšie olejové kompresory. Na bežné využitie je ako stvorený. Čo sa týka kvality, je vzhľadom k cene primeraná. 

kompresor, prenosný kompresor, olejový kompresor

Scheppach Air Force 3

Medzi obľúbené bezolejové kompresory patrí Scheppach Air Force 3. Ide o malý, ľahko premiestniteľný kompresor, ktorý môžete využívať na bežne činnosti, ako domáci kutil. 

Jeho cena zodpovedá výkonu a pohybuje sa približne na úrovni 60 €

Jeho maximálny tlak je 8 barov, s hmotnosťou len 5,5 kg. Preto manipulácia s týmto kompresorom je bezproblémová. Dokáže spracovať 180 litrov za minútu.  

kompresor, prenosný kompresor, bezolejový kompresor, vzduch

Kompletný zoznam tých najlepších kompresorov so všetkými parametrami aj cenami si môžete pozrieť na – TOP kompresory roku 2020. A už bude len na vás, pre ktorý sa rozhodnete.


Zdielať článok:

Jednoduché overenie vozidla online pred kúpou

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.