Barion Pixel

Auto na splátky – ako na to

Kategória: Doprava, Publikované: 3.8.2020

Kúpa automobilu nie je jednoduchá záležitosť. Auto je v skutočnosti pravdepodobne druhá najdrahšia vec, ktorú si kúpite. Málokto si môže dovoliť kúpiť auto, s ktorým bude spokojný, len s využitím vlastných úspor. Preto Slováci veľmi často uprednostňujú pôžičku a kupujú auto na splátky. 

kúpa vozidla, oranžové auto, auto na splátky, peniaze, úver na auto, lízing na auto

Od priameho nákupu po nákup automobilu na splátky existuje veľa možností. Je dôležité, aby ste pred tým, ako si vyberiete vozidlo, boli rozhodnutí o najlepšom spôsobe financovania auta. Nesmiete zabúdať tiež na prevádzkové náklady. Ľudia, ktorí uvažujú o kúpe automobilu, musia zvážiť všetky výdavky a následne si vybrať z atraktívnych modelov financovania. Pri kúpe vozidla môžete platiť v hotovosti, financovať jeho nákup na úver alebo leasingom. Môžete tiež využiť menej používaný dlhodobý prenájom.

Kúpa vozidla v hotovosti

Platba v hotovosti alebo bankovým prevodom je najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom ako financovať nové alebo ojazdené vozidlo. V prípade nového vozidla predajca vystaví faktúru, ktorú je potrebné zaplatiť bankovým prevodom. Ďalej zaregistrujte vozidlo a vyzdvihnite ho na dohodnutom mieste a v dohodnutom čase. Ak si kúpite ojazdené auto, dohodnete sa s predajcom na cene, následne uzavriete zmluvu a vyplatíte spoločnosť v hotovosti alebo bankovým prevodom. Na oplátku získate dokumenty a kľúče od vozidla. Po splnení formalít na komunikačnom oddelení je auto vaše.

Výhodou je, že vynecháte postupy a formality týkajúce sa úveru alebo lízingu. Nezaväzujete sa na niekoľko rokov a auto, ktoré si kupujete sa okamžite stane vaším majetkom. Pri kúpe vozidla v hotovosti vozidlo môžete kedykoľvek predať. Nevýhodou je, že môžete zaťažiť rodinný rozpočet.

kúpa vozidla, eurá, úspora peňazí, hotovosť, auto na splátky, peniaze, úver na auto, lízing na auto

Kúpa vozidla na úver

V dnešnej dobe je pôžička veľmi populárny spôsob financovania automobilu. Vo väčšine prípadov musíte najskôr zložiť zálohu na auto, ktoré chcete kúpiť. Záloha zvyčajne predstavuje 10% z celkovej hodnoty vozidla. Zvyšná hodnota vozidla sa vo väčšine prípadov vyplatí v splátkach po dobu jedného až piatich rokov. Nákup automobilu na splátky poskytujú banky prostredníctvom úveru alebo bezúčelovej pôžičky. Úroky sú často veľmi vysoké, hlavne pri kúpe nových automobilov, ale sú nižšie pri ojazdených vozidlách. Pri týchto službách máte výhodu rýchleho vybavenia a tiež záruku toho, že takto zakúpené vozidlo bude ihneď vaše. Nevýhodou tejto možnosti sú poplatky  a vysoké úroky a taktiež riziko, či vám pôžičku banka schváli, alebo nie. V banke vás  môže čakať prísnejšia kontrola vašich príjmov. Môžu si totiž overiť váš príjem a nahliadnuť do úverového registra a vyžadovať nejakú formu ručenia.

Ak nemáte vysoké úvery alebo problémy s uhradením splátok, môžete získať účelový spotrebný úver od banky. Tento druh úveru však neposkytujú všetky banky, preto alternatívne riešenie môže byť v bezúčelovom spotrebnom úvere alebo bezúčelovej hypotéke. V bežnom úvere sú viaceré skryté poplatky, ktoré zvyšujú ani nie tak úrok ako ročnú percentuálnu mieru nákladov, teda celkové náklady na úver spolu s poplatkami.

Pôžička na auto má výhodu v tom, že vozidlo formálne vlastní nový majiteľ, i keď jeho sa stáva až po zaplatení poslednej splátky. Ak by úver nesplácal, banka mu môže auto odobrať a predať. Čo sa týka poplatkov, pri spotrebnom úvere sa zvyčajne neplatí žiadny spracovateľský poplatok či poplatok za poskytnutie úveru.

Základný rozdiel pri kúpe vozidla na úver alebo lízing je v jeho vlastníctve. Kým  úver na automobil žiadajú vodiči, ktorí sa chcú stať okamžitými a výhradnými vlastníkmi vozidla, autá na lízing si väčšinou berú vodiči, ktorým nevadí, že si na výhradné vlastníctvo budú musieť nejaký čas počkať.

kúpa vozidla, ľudia v aute, nové vozidlo, auto na splátky, úver na auto, lízing auta

Kúpa vozidla na lízing

Lízing ako taký môžu využiť aj súkromné ​​osoby rovnako aj spoločnosti. Jeho veľkou výhodou je, že na rozdiel od úveru je jeho vybavenie rýchlejšie, nemusí byť prítomný ručiteľnie je potrebné dokladovať príjem. Rovnako je aj kúpa vozidla na lízing daňovo výhodná pre podnikateľov a živnostníkov. Po zaplatení počiatočného poplatku je stanovená individuálna mesačná sadzba, ktorá vám umožní používať auto. Zároveň sa často môžete stretnúť aj so zavedením limitu najazdených kilometrov, povinnosťou nájomcu vykonávať pravidelnú prehliadku a uzavrieť poistenie vozidla. Je to však zaujímavý spôsob, ako získať nové auto na splátky. V súčasnosti poznáme dva druhy lízingu. 

1. Finančný lízing

Využíva ho prevažná väčšina kupujúcich. Pri tomto lízingu má kupujúci odkupné právo na dané vozidlo. To znamená, že po ukončení lízingu sa prenajímateľ stáva plným vlastníkom vozidla. Do splatenia lízingu ostáva vozidlo v majetku spoločnosti, ktorá lízing poskytuje. Väčšina lízingových spoločností zvyčajne požaduje prvú splátku v podobe preddavku, teda akontácie vo výške 20% hoci niektoré lízingy sú ponúkané s nulovou akontáciou. Nevýhoda lízingu je aj v tom, že si musíte platiť nielen drahšie PZP, ale aj havarijné poistenie, ktoré môže stáť až niekoľko stoviek eur ročne. Niektoré lízingové spoločnosti vyžadujú havarijné poistenie len u nových a menej jazdených vozidiel, v prípade starších vozidiel ho nevyžadujú. Pri lízingu sa platí poplatok za uzatvorenie zmluvy zvyčajne vo výške 0,7 - 0,8 % z ceny vozidla. Neskôr sa platí aj poplatok za prechod vlastníctva automobilu (odkupná cena) z lízingovej spoločnosti na užívateľa.

2. Operatívny lízing

Operatívny lízing (dlhodobý prenájom) si už nejaký čas zvyšuje popularitu. Operatívny lízing si záujemcovia volia vtedy, keď dané vozidlo nechcú vlastniť, ide teda o formu prenájmu bez odkupného práva. Po skončení lízingu vozidlo ostáva majetkom prenajímateľa. V rámci operatívneho lízingu sa o správu, servis a údržbu vozidiel stará prenajímateľ. Na základe vzájomnej dohody môže prenajímateľ zabezpečovať aj ďalšie služby, ako napríklad poistenie, diaľničné poplatky a iné. Jeho nevýhoda je však tá, že na konci dohody odovzdáte auto späť a nestanete sa jeho vlastníkom. 

Rozdiel medzi finančným a operatívnym lízingom teda spočíva v tom, že pri finančnom lízingu si auto kupujete, zatiaľ čo pri operatívnom lízingu si auto prenajímate.

kúpa vozidla, prenájom auta, operatívny lízing, finančný lízing, lízingová zmluva, nové vozidlo, auto na splátky, lízing auta

Odporúčania

Žiadna banka neriskuje svoje peniaze, pokiaľ nemá záruku, že ich dostane späť. Preto je každá pôžička riadne zabezpečená . To samozrejme platí aj pre pôžičky na autá. Existuje mnoho spôsobov, ako si banky zabezpečujú peniaze

V prvom rade si banka uplatňuje právo na náhradu akejkoľvek škody na aute alebo krádeže. Okrem toho, ak sa dlžník opakovane vyhýba plateniu splátok za auto, banka vozidlo jednoducho prevezme do vlastníctva. V skutočnosti sa teda osoba, ktorá sa rozhodne kúpiť auto v splátkach, stáva vlastníkom vozidla iba vtedy, keď splatí poslednú splátku. Dovtedy môžete auto v prípade nesplnenia zmluvy stratiť.

Pokiaľ ide o náklady na pôžičku na auto, líšia sa v závislosti od typu pôžičky a samozrejme od banky, ktorá ju poskytuje. Najčastejšie sú však náklady na pôžičku spojené s úrokovou sadzbou. Úroková sadzba sa môže veľmi líšiť. Samozrejme, vždy stojí za to stráviť nejaký čas pri hľadaní úveru s najnižšou úrokovou sadzbou.

Pri kúpe vozidla stojí za zváženie, aký typ úveru si vybrať.  Ľudia, ktorí nie sú schopní splácať vysoké splátky, by si mali radšej vziať štandardnú pôžičku rozloženú na viacej splátok. Ak však máte dosť peňazí alebo viete, že ich čoskoro budete mať, môže si vybrať jednoročný úver, ktorý sa v skutočnosti spláca v dvoch splátkach, alebo prostredníctvom mimoriadnych splátok.


Zdielať článok:

Jednoduché overenie vozidla online pred kúpou

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.