Barion Pixel

Kúpili ste auto v tomto bazári? Asi bude stočené.

Kategória: Overenie vozidla, Publikované: 23.4.2019

Všetko to začalo úplne bežnou požiadavkou zákazníka cez náš chat. Mal otázku ohľadom vozidla, ktoré si overoval cez našu službu www.overenie-vozidla.sk a že má problém s bazárom, ktorý vozidlo predáva.

Vyhrážanie sa žalobou

Citát zákazníka:

Zdravím Vás, stala sa mi jedna príhoda. Bol som pozerať jeden Seat Leon ST v  Autobazáre vo Veľkom Krtíši. Auto malo podľa nich 130 tis. kilometrov. Dokonca mi ukázal aj servisnú knižku, dovoz z IT. Dal som si cez vašu stránku overiť kilometre a našiel som inzerát z IT kde malo auto 208 tis. km. Napísal som preto zlú recenziu na Bazoš. Dnes mi pán volal, že ma zažaluje za ohováranie a mám zlú recenziu zmazať. Auto som nekúpil, vďaka Vám! Jediná škoda ktorá mi bola spôsobená sú náklady na cestu, ktoré neriešim. Chcel som len dať ľudom vedieť, že si treba na tento bazár dávať pozor. Píšem teda aspoň Vám, keďže sa zaoberáte preverovaním kilometrov. VIN: VSSZZZ5FZFR010136

Záhadný preklep v inzeráte

Pozreli sme sa teda podrobnejšie na inzerát a overované vozidlo. Hneď sme si všimli, že v inzeráte je vin VSSZZZ5FZFR010163, ale zákazník overoval VSSZZZ5FZFR010136. Je to malá ale podstatná zmena. Posledné dve čísla sú zamenené. Mysleli sme, že je to len preklep zákazníka, ale nie. Zákazník si naštastie v bazáre odfotil VIN pod čelným sklom vozidla a overil si spávne vozidlo. 

Dovozené vozidlo z Talianska stočené o 70 tis. km

Vozidlo je pôvodom z Talianska z operatívneho leasingu. V našej databáze máme údaj z prvej STK v Taliansku a následne údaj o km z aukčnej stránky exleasingcars.at. Posledný údaj je zo slovenskéj stránky autobazar.eu

Tu to začína byť zaujímavé. Vozidlo si 3 dni pred hore spomínaným zákazníkom overoval ešte niekto iný. Tak isto zistil, že vozidlo bolo stočené a hneď na ďalší deň sa v inzeráte zmenilo VIN. Zmenili sa posledné dve čísla. To vyvoláva podozrenie, že autobazár mohol vediet o tom, že vozidlo je stočené a z toho dôvodu sa mohol snažiť túto skutočnosť skryť tým, že uvedie nesprávne VIN číslo.

Zo 17 dovezených vozidiel je 5 preukázateľne stočených

Začali sme teda tušiť, že tu niečo nesedí a pozreli sme sa na už spomínaný bazár podrobnejšie. V deň kontroly 02.11.2018 mal bazár v ponuke 18 vozidiel, z ktorých bolo 17 dovezených. Medzi týmito vozidlami boli ďalšie 4 preukázateľne stočené vozidlá. Takže 5 stočeniek na jednom mieste. Môžeme len predpokladať ako vyzerá história km zvyšných vozidiel.

Bazár ktorý nie je bazár

Spomínaný autobazár “DEAF CARS” nie je autobazár. Na internete “link” má iba logo a žiadne firemné údaje. Žiadne IČO ani DIČ. Autobazár sme nenašli ani v Obchodnom registri Slovenskej republiky ani v živnostenskom registri. Nejedná sa teda o autobazár ale o skupinu, ktorá sa tvári, že je bazár. Keďže sa podľa všetkého jedná o dlhodobo a pravidelne vokonávanu podnikateľskú činnosť bez oprávnenia, existuje tu podozrenie z porušenia zákona danou skupinou (osobou). NEPOVOLENÉ PODNIKANIE, NEODVÁDZANIE DANE Z PRÍJMU A NEODVÁDZANIE DPH. Ďaňový úrad a SOI budú mať asi zopár otázok.

Vyjadrenie (Ne)Bazáru

Mohlo sa stať, že daná skupina nevedela o tom že sú vozidlá stočené, a preto sme (ne)bazár kontaktovali a žiadali vyjadrenie k prípadu. Na mail sme nedostali týždeň odpoveď, tak sme sa rozhodli urgovať. Tentokrát odpoveď prišla hneď: “Ďakujeme za váš podnet, ktorý už preverujeme cez týždeň u osobách od ktorých sme kúpili autá a aj u osoby ktora nám inzeruje vozidlá.”. Takáto odpoveď nám ale nestačila a požiadali sme (ne)bazár o kópie kúpnopredajných zmlúv k vozidlám. Odpoveď bola samozrejme nedostačujúca “Lutujem ale kupne zmluvy sluzia vyhradne pre nase ucely a ucely prihlasenia vozidla na Slovensku.

Boli sme nato vopred od dodavatelov upozorneni kvôli ochrane osobných udajov.”

Osobné údaje sa dajú v zmluvách predsa začierniť.

Sledovanie či sa  (Ne)Bazár polepší

Žial (ne)bazár opakovane ponúka na predaj vozidla pod falošným VIN číslom. Respektívne sú zamenené posledné dve čísla v inzeráte. To už asi nebude náhoda. Jedno vozidlo v januári a druhé teraz v apríli. Obe vozidlá su preukázateľne stočené.

Výzva pre všetkých ktorý kúpili vozidlo od menovaného (Ne)bazáru

Ak ste kúpili vozidlo v tomto (Ne)bazáre poslite nám na náš mail info@overenie-vozidla.sk kópiu kúpnej zmluvy a overíme Vám vozidlo zdarma. Tu nájdete aj ďalšie inzeráty Deaf Car (ne)bazáru.

Spoločne môžme zozbierať dostatok dôkazov na to aby sa podvodné konanie tejto skupiny skončilo.

Jozef Knopp, Konateľ spoločnosti www.overenie-vozidla.sk


Zdielať článok:

Jednoduché overenie vozidla online pred kúpou

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.