Barion Pixel

Slovensko zaplavuje vlna stočených vozidiel

Kategória: Overenie vozidla, Publikované: 19.9.2019

Je však kúpa jazdeného vozidla skutočne takým dokonalým snom? Množiace sa a čoraz otrasnejšie podvody s jazdenými autami vyburcovali širokú motoristickú spoločnosť k rozhodnému činu. Novovzniknutá Asociácia overovateľov vozidiel (AOV) prichádza ako záchranná loď na slovenské cestné vrakovisko.  

Neoverená kúpa je obrovským rizikom

Kupovať jazdené vozidlo bez overenia je v dnešnej dobe obrovským rizikom. Bežný laik obyčajne nevie odhadnúť, posúdiť ani overiť o aké vozidlo ide. Do našej malej republiky sa dovážajú vozidlá z väčších európskych krajín, ktoré často nie sú práve najnovšie. Podvodníci z nich stočením kilometrov, zamlčaním skutočností a novým lesklým lakom razom urobia skoro nové vozy, ktoré následne odpredajú nič netušiacemu spotrebiteľovi za nemalú sumu. Skutočná hodnota je pritom omnoho nižšia. Štatistiky AOV sú priam alarmujúce. Podľa nich bolo 43% vozidliel búraných a každé desiate malo dokonca nehodu so škodou nad 10 000 eur. Po kúpe neovereného, podvodného vozidla zastihnú kupujúceho nemalé problémy. Autá v zlom technickom stave vyžadujú mnoho nelacných opráv, ich používanie je často až životu nebezpečné. Okrem toho sa množia prípady kedy bolo nič netušiacim zákazníkom odkúpené vozidlo zaťažené leasingom či exekúciami. Vtedy prechádza povinnosť platiť na nového majiteľa. Pocit, kedy si v snahe vyhnúť sa leasingu, horko- ťažko našporíte na pekné jazdené vozidlo a zrazu platíte cudzí dlh si určite nik nepraje. 

Masové stáčanie kilometrov je bežnou praxou

Stočené kilometre sú azda najčastejším druhom podvodu s jazdenými autami. Odhalené bolo množstvo prípadov kedy bolo vozidlo stočené o státisíce. Každý najazdený kilometer sa odzrkadľuje na technickom stave vozidla a nemenej na jeho predajnej cene. Stočenie kilometrov navýši cenu o niekoľko tisíc eur, a do vrecka podvodníkov sa tak lejú čisté peniaze. Okrem toho, že nový majiteľ príde o tisíce eur, môže sa dostať aj do problémov so zákonom. Mnohí kupujúci majú ten oný prirodzený pocit „mne sa to stať nemôže“. Sú však na hrubom omyle. Podľa overených štatistík AOV je až 60% dovezených jazdených vozidiel preukázateľne stočených. Odborníci sa zhodujú, že v skutočnosti to bude dokonca až 80%, no v mnohých prípadoch nie je možné podvod dokázať, prípadne nebol ani nahlásený. 

Podvodníci sa nezastavia pred ničím

Podvodníci s jazdenými autami sú čoraz prefíkanejší. Laik dnes až príliš ľahko naletí ich premysleným metódam. Často fungujú dokonca ako organizované skupiny, navzájom si pomáhajú v snahe dosiahnuť čo možno najvyšší zisk. Podvodné obchody s jazdenými autami pre nich predstavujú ľahko zarobené peniaze. Nakúpia lacné jazdené vozidlá zo zahraničia, stočia kilometre, upravia karosériu a nastavia cenu, ktorá je spravidla o niekoľko tisícok eur vyššia ako nákupná. V snahe o čistý zisk často ohrozia zdravie, v najhoršom prípade až život novej posádky. Členovia AOV odhalili za rok 2019 viac ako 130 dovezených vozidiel, určených na zošrotovanie. Tieto vozidlá sa u nás ale predali ako nebúrané a spôsobilé.  Podvodníci si neváhajú vymýšľať dôveryhodné príbehy. Často pôsobia slušne a zodpovedne. Mnoho zákazníkov vkladá svoju dôveru do autobazárov. Nemilou pravdou ale je, že ani autobazáre u nás často nehrajú čistú hru.

Po kúpe je už neskoro

Odhalili ste podvod až po kúpe? Odporúčame jediné. Zabudnite na dosiahnutie spravodlivosti a rozlúčte sa so svojimi peniazmi. Podvody tohto druhu sú pre profesionála ľahko odhaliteľné, no napriek tomu skoro nedokázateľné. Vyšetrovanie polície je v drvivej väčšine prípadov uzavreté z dôvodu nedostatočných dôkazov. Podvod bol spáchaný, no vinník nebol nájdený respektíve mu nič nebolo dokázané. Že boli kilometre stočené sa dá odhaliť veľmi rýchlo. Priam neprekonateľná cesta však vedie k tomu, kto tak urobil. Podvodníci sa obyčajne odvolajú na fakt, že vozidlo v súčasnom stave bolo odpredané už im. Ide len o ich tvrdenie pričom ale neexistuje dôkaz, na základe ktorého by ho zákon mohol spochybniť.

Asociácia overovateľov vozidiel 

Asociácia overovateľov vozidiel (AOV) je novovzniknutá organizácia. Vzniká ako prvý skutočný protivník čierneho obchodu s autami. Zaoberá sa riešením a pomocou obetiam podvodu. Usiluje o medializáciu, odhalenie a potrestanie vinníkov. Jednou z najdôležitejších bodov práce AOV je informovanie verejnosti. Dostatočná informovanosť bežných ľudí o nástrahách pri kúpe jazdeného vozidla dokáže zastaviť podvodníkov. Vďaka informáciám si zákazník dokáže dať pozor a vozidlo pred kúpou poriadne overiť. 

Overenie vozidla odhalí podvod včas

Jediným spôsobom, ako sa nestať oklamaným, je dostatočná prevencia. Overenie vozidla včas pred kúpou ušetrilo peniaze, čas i nervy už stovkám Slovákov. Týmto spôsobom boli odhalené mnohé zločinecké skupiny


Zdielať článok:

Jednoduché overenie vozidla online pred kúpou

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.