Barion Pixel

Mám doma vrak - Čo s tým robiť?

Kategória: Garáž, Publikované: 10.8.2021

    Mnoho ľudí denne vidí na uliciach stovky až tisícky automobilov, a často im ani nenapadne, koľko ich mesačne na tie cesty pribúda, a koľko ich zas doma ubúda. Čo však robiť, ak máte vozidlo, do ktorého sa neoplatí naďalej investovať, má moc nízku hodnotu na predaj, alebo nemá platnú STK alebo EK?

    Na Slovensku zákon hovorí jasne. Máte jedine dve možnosti. Prvou možnosťou je pokúsiť sa vozidlo v takomto stave predať novému majiteľovi. Zbavíte sa tak povinnosti patiť za poistenie vozidla, a možno sa nájdu dokonca aj nejaké peniaze naviac za predaj. Avšak táto možnosť absolútne nerieši problém, ktorý sa vyskytol, a to že je stále na cestách auto, ktoré na tieto cesty z pohľadu zákona nepatrí.

    Tu prichádza na scénu druhá zákonná možnosť - “Odovzdať vozidlo autorizovanému spracovateľovi na ekologické spracovanie, aby ste ho mohli vyradiť z evidencie”. Jednoducho, to čo sa pod týmto myslí je priviezť (alebo odtiahnuť) vozidlo na vrakovisko, kde Vám vedia pomôcť s odhlásením a vyradením vozidla z cestnej premávky plne zákonnou cestou. Najväčším benefitom sa pri tejto možnosti teda stáva ekologickosť, keďže do roka bude každé vozidlo zlikvidované, a materiály z neho recyklované.

    Predstavte si, že máte pojazdné auto, ktoré neprešlo STK, a chceli by ste sa ho zbaviť. V prípade, že si vyberiete túto zákonnú cestu, dostavíte sa na vrakovisko s vozidlom, dokladmi ku vozidlu, dokladmi Vašej totožnosti, a behom jednej hodiny môžete ochádzať s potvrdením o odhlásení evidencie v ruke. Jediné, čo Vám v tomto prípade zostáva na práci je si ísť s týmto potvrdením zrušiť poistku, a úspešne ste sa práve zbavili vozidla!

    V prípade, že si ale želáte takýto jednoduchý priebeh tohto procesu, treba sa pripraviť, že budete musieť spĺňať zopár podmienok. Takto sa dá odovzdať v podstate auto v akomkoľvek stave, ale ak si želáte, aby ste za odovzdanie vozidla nemuseli nič platiť, vo všeobecnosti platí, že by auto malo obsahovať motor, prevodovku, nápravy, karosériu s viditeľným a čitateľným VIN číslom, baterku alebo akumulátor a katalyzátor, ak bol montovaný do daných áut v čase uvedenia na Slovenský trh. V prípade, že niektorý z týchto komponentov chýba, nemusí to byť problém. Vrakovisko pravdepodobne vozidlo stále prijme, avšak bude to za poplatok.

    Dôvod prečo to je tak je celkom jednoduchý. Vrakovisko vie financovať svoju prevádzku iba z niekoľkých spôsobov príjmu, a hlavnými sú recyklácia kovových materiálov a predaj náhradných dielov z vozidla, pokiaľ sú konkrétne diely v dobrom technickom stave. Avšak ak niektoré zo spomenutých komponentov chýbajú, vzniká problém pre vrakovisko, keďže chýbajúci komponent nedokážu predať na vykrytie poplatkov. V takom prípade je samozrejme “pokutovaný” majiteľ auta za nedodanie kompletného auta podľa znenia zákona.

    Mnohé vrakoviská ponúkajú mnohé ďaľšie služby, ktoré Vám môžu zjednodušiť, alebo spríjemniť život. Niektoré poskytujú okrem predaja náhradných dielov a vrakovania vozidiel aj vyzdvihnutie a odtiahnutie vozidla, ktoré je nepojazdné. Samozrejme, takéto doplnkové služby a ich dostupnosť sa menia v závislosti od daného vrakoviska. V každom prípade odporúčame nájsť si vyhovujúce vrakovisko, a vyzistiť si všetky informácie o ich službách a potrebných dokumentoch na zošrotovanie vozidla.


Zdielať článok:

Jednoduché overenie vozidla online pred kúpou

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.