Barion Pixel

Záchranárska ulička - čo to je a ako ju vytvoriť

Kategória: Doprava, Publikované: 18.9.2020

Od 1. apríla 2020 vstúpila do zákona nová novela, ktorá prikazuje všetkým vodičom povinnosť vytvoriť záchranársku uličku. Akým spôsobom by ste ju mali vytvoriť a čo presne pojem záchranárska ulička znamená alebo aké sankcie vás čakajú pri nedodržaní tohto nového zákona, sa dozviete v tomto článku. 

auto, kolóna, záchranárska ulička, zápcha, cestná premávka, diaľnica

Čo je to záchranárska ulička

Záchranárska ulička bola ešte donedávna nepísaným pravidlom, avšak tomu je už koniec. 

Zákon znie nasledovne: 

Pri hustote cestnej premávky, ktorá vyvolá vznik kolóny stojacich vozidiel na diaľnici alebo na smerovo rozdelenej ceste mimo obce, s najmenej dvomi jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy, je vodič vozidla povinný pri súbežnej jazde vykonať taký jazdný úkon, ktorý umožní vytvorenie záchranárskej uličky, v strede medzi dvomi jazdnými pruhmi a v úsekoch s viac ako dvomi jazdnými pruhmi medzi ľavým jazdným pruhom a k nemu priliehajúcim jazdným pruhom. Pri vytváraní záchranárskej uličky je na nevyhnutne potrebný čas vodič vozidla oprávnený vojsť aj na miesta, kde je to inak zakázané, ak tým neohrozí iného účastníka cestnej premávky. Záchranársku uličku môže použiť len vodič vozidla podľa § 40 ods. 1 alebo vodič vozidla zabezpečujúci odstránenie následkov dopravnej nehody alebo inej mimoriadnej udalosti; vodičovi iného vozidla je použitie záchranárskej uličky zakázané.“

Jednoducho povedané, v prípade, že na diaľnici alebo na ceste mimo obce vznikne hustá premávka a kolóna, musia vodiči vytvoriť na ceste taký priestor, aby mohli zákonom vymedzené vozidlá cez kolónu prejsť a nezdržovať sa. 

Vozidlá s právom prednostnej jazdy, podľa zákona sú:

  • vozidlá ozbrojených síl,
  • hasičské a záchranné zložky,
  • vozidlá prepravujúce ústavných činiteľov a delegátov (NR SR, Vláda SR, prezident, súdy).

Týmto vozidlám musíte na ceste vytvoriť priestor, aby mohli ďalej pokračovať v jazde. Uličku samozrejme vytvárate len v tom prípade, ak sa tieto vozidlá v kolóne nachádzajú s vami alebo do nej prichádzajú, alebo vznikla kolóna z dôvodu dopravnej nehody. 

sanitka, kolóna, záchranárska ulička, zápcha, hasiči

Vytvorenie uličky

Je dôležité myslieť na takúto situáciu už popredu a v kolóne sa netlačiť jeden na druhého, aby ste mali dostatok priestoru na vytvorenie záchranárskej uličky. Mali by ste ju začať vytvárať hneď ako prichádzate do kolóny a nie až keď počujete sirény. 

V tejto uličke by ste mali zotrvať čo najdlhšie, pretože v prípade dopravnej nehody budú na miesto postupne prichádzať viaceré záchranné zložky, ktoré určite neprídu v rovnaký čas. Preto by bolo nelogické ju vytvoriť a hneď sa vrátiť na pôvodné miesto a potom znova vytvoriť. Išlo by len o zbytočné zdržovanie. 

Priestor, ktorý vytvoríte by mal mať šírku aspoň 3 metre, aby nim dokázala prejsť nie len sanitka, ale aj veľké hasičské auto. 

Ak sa nachádzate na dvojprúdovej ceste v jednom smere, autá na ľavej strane sa budú tlačiť k ľavej krajnici a autá na pravej strane zasa k pravej krajnici. Pri dvojprúdovke v oboch smeroch sa budete uhýbať ku krajnici vo svojom smere. Pri trojprúdovej ceste v jednom smere sa ľavý, rýchlejší jazdný pruh natlačí k ľavej krajnici a ostatné dva pruhy smerom k pravej krajnici. 

Ak ste bližšie k pravej strane cesty, vždy sa snažte uhnúť tým smerom. Do ľavej strany by sa mal uhýbať len jeden jazdný pruh. 

Zákon umožňuje vstúpiť vodičom, v takomto prípade, aj na také miesta na ceste alebo na krajnici, ktoré by mali inak zakázané. 

Na nasledujúcom obrázku od Polície Slovenskej republiky si môžete pozrieť názornú ukážku, ako správne by ste mali záchranársku uličku vytvoriť. 

záchranárska ulička, zápcha, kolóna, cestná premávka, cesta, diaľnica, prejazd

Dobrým pomocníkom pri vytváraní záchranárskej uličky je aj pravá ruka. Je jedno, či sa nachádzate na 1-2 alebo viac prúdovej ceste, pravá ruka vám môže napomôcť. Palec predstavuje vždy jeden ľavý jazdný pruh, ktorý sa bude uhýbať k ľavej krajnici cesty. Priestor medzi palcom a prstami symbolizuje záchranársku uličku. Teda všetky prsty sú ostatné jazdné pruhy, ktoré sa budú uhýbať k pravej krajnici cesty. 

Sankcie

Za nevytvorenie uličky vám hrozí na mieste pokuta vo výške 50 €. Pri správnom konaní sa môže pokuta vyšplhať do výšky 100 €. 

V prípade, že by ste zneužili vytvorený priestor a jazdili za sanitkou alebo iným opraveným vozidlom, vám hrozí pokuta až 300 €zákaz šoférovania motorového vozidla až na 2 roky

Rešpektujte toto nariadenie

Mnoho vodičov, keď počuje sirény spanikári a nevie čo v danej situácií robiť a panika je to najhoršie, čo môžete spraviť. Hlavne nezmätkuje a s kľudnou hlavou čo najrýchlejšie vytvorte priestor. 

Vďaka tomu, že ste sa v našom článku dozvedeli, ako túto uličku vytvoriť, budete na cestách pri takejto situácií už vždy pripravení. 😊 

Pamätajte, že tým, že záchranársku uličku rýchlo vytvoríte, môžete zachrániť niekomu život. Buďte ohľaduplný a rešpektujte túto povinnosť. Myslite na druhých, pretože nikdy neviete, kedy sa môžete ocitnúť v podobnej situácií. Preto si navzájom pomáhajme. 


Zdielať článok:

Jednoduché overenie vozidla online pred kúpou

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.