Barion Pixel

Parkovacie senzory – TOP 5!

Kategória: Garáž, Publikované: 16.9.2020

Poznáte to; zaradíte spiatočku a na monitore vám parkovacia kamera ukáže farebné čiary, po ktoré môžete cúvať. Alebo, ak nemáte zadnú kameru, veľmi pravdepodobne vás na novších autách pri parkovaní sprevádza pípanie. Keď je tak časté, že sa z neho stáva stály tón, viete, že ďalej by ste už cúvať nemali. Súčasťou mnohých nových áut je aj poloautomatický parkovací asistent. Bez všetkých týchto parkovacích „zlepšovákov“ si mnohí vodiči svoj deň za volantom už ani nevedia predstaviť. V našom článku sa dozviete, ako tieto parkovacie pomôcky fungujúčím sa jednotlivé druhy líšia. Vybrali sme pre vás podľa recenzií aj 5 najlepších parkovacích senzorov. Čítajte ďalej!

parkovacie senzory, palubná doska, parkovanie 

Vidíme ich na prvý pohľad

Parkovacie senzory nás upozorňujú na blížiacu sa prekážku akusticky (známym pípaním) alebo vizuálne (kamera s pomocnými čiarami). Na novších autách sa zobrazenie senzorov môže objavovať tiež na svetielkujúcich lištách s LED diódami. Tie od zadných senzorov bývajú umiestnené na stropnici tak, aby ich bolo vidno v spätných zrkadlách, lišty od predných senzorov bývajú umiestnené na palubnej doske. Tento systém si môžete všimnúť napríklad na autách značky Mercedes-Benz, ktoré ho používajú sériovo. 

Prítomnosť parkovacích senzorov v aute môžeme zistiť na prvý pohľad. Ak na zadnom alebo prednom nárazníku objavíte malé kolieska (podľa textu Domnika Valáška majú najčastejšie priemer okolo 14 mm), sú to práve parkovacie senzory. Problémom býva ich estetické riešenie, mnohé automobilky sa ho však snažia riešiť a senzory sa objavujú už aj na rôznych lištách a mriežkach, kde nekazia celkový dizajn. 

Vedeli ste, že sú podobné netopierom?

Väčšina súčasných parkovacích senzorov funguje na systéme ultrazvuku. Znamená to, že senzor v aute vysiela zvukové vlnysleduje, za akú dlhú dobu sa k nemu vrátia naspäť. Pripomína vám to echolokáciu netopierov a ich orientáciu v nočnom priestore? Je to tak! Tieto zvukové vlny sú v takej vysokej frekvencii, že ľudské ucho nemá šancu zachytiť ich. Čím skôr sa vlny k senzoru vracajú, tým sa pípanie ozýva rýchlejšie, až senzor napokon vydáva neprerušovaný tón. Zaujímavé je, že rôzni výrobcovia nechávajú pri parkovacích senzoroch rôznu rezervu; kým niektoré auto vám začne nepretržite pípať pár centimetrov od prekážky, iné vás môže upozorniť, že by ste mali prestať cúvať, už pol metra pre prekážkou. 

netopier, parkovacie senzory, ultrazvuk

Základné typy parkovacích senzorov

Všeobecne by sme mohli rozdeliť parkovacie senzory podľa toho, kde majú senzory umiestnené, a to na zadné, predné a také, ktoré majú snímače aj vzadu, aj vpredu. Ďalším druhom sú senzory s kamerou.  Poďme sa na tieto druhy pozrieť bližšie.

Zadné senzory

Zadné parkovacie senzory existujú buď s displejom alebo so zvukovou signalizáciou. Ako informuje aj stránka parkovaci-senzory.cz, displej sa zvyčajne umiestňuje na palubnú dosku pod čelné sklo, možnosťou je aj jeho nalepenie na spätné zrkadlo. Zadné senzory bývajú napojené na cúvacie svetlo, zasvietením ktorého sa zapnú. 

Predné senzory

Zapínanie predných parkovacích senzorov najčastejšie prebieha niekoľko sekúnd po stlačení brzdového pedálu. Ak vám tento spôsob nebude vyhovovať, dá sa nastaviť aj zapínanie predných senzorov pomocou vypínača. 

Senzory vzadu aj vpredu

Ide o kombináciu predchádzajúcich dvoch typov. Kým zadné senzory sa zapínajú napojením na parkovacie svetlo, predné sa môžu zapínať rôzne, najčastejšie však už spomínaným stlačením brzdového pedálu. 

Parkovacie senzory s kamerou

Špecifickým druhom sú parkovacie senzory so zadnou kamerou, ktorá vám okrem pípania ponúkne aj obraz. Pri parkovaní tak presne uvidíte, ako parkovacie miesto vyzerá a koľko ešte môžete cúvať. 

Rozdeľujú sa aj podľa počtu senzorov

Pri kúpe sa môžete stretnúť aj ďalším rozdelením parkovacích senzorov, a to podľa počtu parkovacích snímačov. Najčastejšie sa vyskytujú 4-senzorové8-senzorové

Medzi auto-príslušenstvo, ktoré je dobré mať v aute, patrí nepochybne aj GPS. Ak uvažujete nad jeho kúpou a chcete vedieť viac, neprehliadnite náš článok GPS do auta.

Parkovacie senzory podľa spôsobu montáže

Ako uvádza ja text na Alza.sk, na trhu nájdete bezdrôtové parkovacie senzory i senzory s káblom. Parkovacie senzory s káblom sú väčšinou cenovo dostupnejšie a majú väčšiu vzdialenosť na detekciu prekážok, nevýhodou však môže byť neustála prítomnosť káblov, ktoré je nutné viesť od riadiacej jednotky až do kabíny vodiča. 

Pri bezdrôtových parkovacích senzoroch nie je nutné zasahovať do karosérie. Medzi ich pozitíva patrí jednoduchá inštaláciamenšie sklony k poruchám, na druhej strane je však ich cena o niečo vyššiadetekčná vzdialenosť môže byť kratšia

Kúpa senzorov - aké parametre si ustrážiť?

Keď sa už rozhodnete pre konkrétny typ parkovacích senzorov, pri ich kúpe by ste si mali dávať pozor na nasledujúce parametre

  • Uhol snímania – vo vertikálnom smere (zhora nadol) býva okolo 60 stupňov, v horizontálnom (do strán) 110 až 150 stupňov. Platí však, že čím je väčší snímací uhol, tým lepšie - tým viac pri parkovaní uvidíte.
  • Dosah detekcie prekážky – mali by ste si odsledovať, aká je minimálna detekčná vzdialenosť (teda ako ďaleko ste od prekážky, keď už senzor nepípa, ale vydáva stály tón). Ideálne by to malo byť okolo 10 cm. 
  • Funkcie naviac – mnoho parkovacích senzorov ponúka naviac funkcie, ktoré sa vám zídu – patrí medzi ne napríklad nastavovanie hlasitosti bzučiaka či upozornenie na prekážku aj zo strán.

Montovanie senzorov

Ani pri montáži senzorov by ste nemali zabúdať na niekoľko dôležitých vecí.

  • Minimálna výška senzora od vozovky by mala byť 40 cm. Ak túto možnosť nemáte, podľa nášho zdroja by vám mohli pomôcť redukčné podložky. Senzory by sa vďaka nim mali dať namontovať tak, aby nebrali aj vozovku ako prekážku.
  • Správna orientácia je dôležitá. Každý senzor má označené miesto, ktoré má byť otočené smerom hore.
  • Ako vám nesedí farba, farebné prestriekanie senzorov tenkou vrstvou nie je problém.

Okrem parkovacích senzorov existuje aj mnoho ďalších doplnkov do auta, ktoré vám uľahčia nie len parkovanie. Prečítajte si aj náš text Vychytávky do auta: 5 tipov ako udržať svoje auto svieže aj v lete!

Parkovací asistent – zaparkuje za vás?

Klasické  parkovacie senzory vám môžu zabrániť v odretí farby či náraze do susedného zaparkovaného auta, celkovú schopnosť parkovať vám však nezlepšia. Štúdia automobilky Ford stará niekoľko rokov ukázala, že približne tretina európskych vodičovproblém s pozdĺžnym parkovaním a považuje ho za stresujúce. Približne odvtedy sa začali objavovať poloautomatickí parkovací asistenti. Tento nápad prvýkrát predstavila Toyota, dnes je už parkovací asistent súčasťou aj mnohých iných značiek; medzi inými aj Volva, Volkswagenu či BMW. 

parkovanie, parkovacie senzory, parkovací asistent

Dôležité sú tu bočné senzory

Základom sú už spomínané netopierie ultrazvukové vlny, pri parkovacom asistentovi sú však kľúčové práve bočné senzory umiestnené na blatníkoch. Keď vodič zapne systém automatického parkovania, bočné senzory začnú počas pomalej jazdy hľadať voľné miesto. Po nájdení informujú vodiča, že má zaradiť spiatočku. Práve zaradenie spiatočky spustí asistenta, ktorým vozidlo samo preberá riadenie. Počas parkovania však šofér naďalej ovláda pedále, asistenta dokáže kedykoľvek deaktivovať pootočením volantu či stlačením tlačidla. Napriek tomu, že parkovací asistenti bývajú pomerne spoľahliví, zodpovednosť za vedenie vozidla má predsa len stále vodič. Aj pri používaní tejto vychytávky treba byť opatrní, všetci vieme, že elektronika nie je neomylná. 

Aj keď už máte parkovacieho asistenta či senzory a parkovanie pre vás nie je žiaden problém, neznamená to, že môžete parkovať všade. O tom, kde by ste parkovať rozhodne nemali a aká pokuta vám v takom prípade hrozí, sa dozviete v našom texte o pokutách

TOP 5 parkovacích senzorov

Stránok i obchodov, v ktorých si môžete zakúpiť parkovacie senzory do vášho auta, je naozaj mnoho. Ak neviete, pre ktorý produkt sa rozhodnúť, pomôcť Vám môžu recenzie spokojných i nespokojných zákazníkov. My pre Vás vyberáme podľa katalógu a recenzií na Heureke päť najobľúbenejších parkovacích senzorov.

Sencor SCA PARK100, parkovacie senzory, parkovanie

  1. Sencor SCA PARK100

Sencor SCA PARK100 je systémom štyroch parkovacích senzorov so zvukovou signalizáciou prekážok. Je použiteľný pri rôznych teplotných podmienkach (od -40 °C  až do + 80 °C), inštalácia je jednoduchá a je vhodný pre všetky typy áut. Cenovo sa pohybuje okolo 18 eur. Spokojní zákazníci vyzdvihujú najmä skvelý pomer ceny a výkonu. „Plnia spoľahlivo svoj účel,“ napísal zákazník, ktorý ohodnotil produkt piatimi hviezdičkami. „Už ich montujem na tretie auto a OK.

  1. Vertex XD-354

Parkovacie senzory Vertex XD-354zadnými senzormi a slúžia na uľahčenie a zjednodušenie parkovania. Montujú sa do zadného nárazníka, veľkou výhodou je, že nevyčnievajú. Senzory sa aktivujú zaradením spiatočky a vzdialenosť prekážky signalizujú pípaním. Balenie obsahuje štyri senzory aj reproduktor s kabelážou, montáž by aj pri tomto produkte mala byť veľmi jednoduchá. „Displej zobrazuje prekážky po stranách, čo je super vec,“ píše v jednej z recenzií overený zákazník. „Všetko navyše funguje aj pri znečistených senzoroch od blata a prachu.

recenzia, Vertex XD-354, parkovacie senzory

  1. Vertex XD-364 (H3)

Tretie miesto v obľúbenosti obsadili parkovacie senzory Vertex XD-364. Sú veľmi podobné vyššie spomenutým parkovacím senzorom značky Vertex, tiež obsahujú štyri parkovacie senzory a spúšťajú sa zaradením spiatočky. Ich cena sa pohybuje okolo 16 eur. Dozvedeli sme sa aj to, že aj keď ide hlavne o zadné senzory, dali by sa namontovať aj do predného nárazníka. „Treba však doriešiť zapínanie senzorov, nakoľko pri montáži dozadu sa zapínajú pri zaradení spiatočky,“ znie odpoveď v poradni na otázku súvisiacu z montážou. „S týmto by Vám vedel poradiť každý šikovný auto elektrikár, jedným z riešení by bolo namontovanie prídavného spínača na spustenie predných senzorov.

K montáži ako takej nachádzame tiež viacero recenzií, vyberáme pre vás jednu z nich: „Bolo to jednoducho a dobre popísané, všetko nachystané ako stavebnica, mal som to za hodinku hotové a fungovalo to hneď a bez najmenšieho problému.“

recenzia, Vertex-XD-364, montáž

Spokojný zákazník ukončuje svoju recenziu slovami: „Veľmi doporučujem, ak niekto chce dať žene na auto ako prekvapko.“ My vám zas v tejto súvislosti odporúčame náš článok Malé autá pre ženy – TOP 20 (ak by ste náhodou chceli žene okrem parkovacích senzorov rovno darovať aj auto). 

  1. SE 660

Zadný parkovací systém SE 660 so štyrmi snímačmikamerou rozozná všetky prekážky za vozidlom. Aktivácia vás neprekvapí, spustíte ho pomocou zaradenia spiatočky. Cenovo vás budú tieto parkovacie senzory stáť okolo 12 eur. 

  1. Peiying PY0104

Peiying PY0104zadné parkovacie senzorykamerou a displejom. LED displej má 7 úrovní a 3 farby, okrem neho ponúkajú tieto parkovacie senzory aj zvukové signalizovanie s premenlivou intenzitou (ktoré sa však dajú vypnúť). Kamera ukazuje pri cúvaní tri farebné zóny; zelenú (bezpečnú zónu), oranžovú (výstražnú zónu) a červenú (nebezpečnú zónu). V balení sú štyri čierne senzory, ktoré sa opäť automaticky spúšťajú po zaradení spiatočky. Cena týchto parkovacích senzorov sa pohybuje do 22 eur. 

Peiying PY0104, parkovacie senzory, parkovanie

Ďalších päť v rebríčku

Okrem vyššie spomenutých senzorov sa do TOP desiatky dostali aj Vertex XD-364 LED, ktorý funguje aj ako parkovací asistent, Keetec BS 400 či Vertex XD 368 GOLD LED GRAF. Desiatku uzatvárajú APT AK307A Parkovací kamera do auta HD, ktorá má aj schopnosť nahrávať a následne prehrať nahraté, a zadný senzor SteelMate PTS410EX. Tieto produkty sa už pohybujú v trošku vyšších cenách (až do 80 eur). 

Ak sa teda chystáte kúpiť parkovacie senzory, najprv by ste mali zvážiť, aký typ by bol pre vás ten najvhodnejší, a potom sa rozhodnúť pre tie najlepšie (možno aj z našej TOP 5).


Zdielať článok:

Jednoduché overenie vozidla online pred kúpou

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.