Pravidelná kontrola autobatérie? Nezabúdajte na ňu

Kategória: Garáž, Publikované: 16.10.2020

Je ráno a vy sa ponáhľate do práce. V rukách nesiete svoju tašku s dokladmi a notebookom (alebo kabelku), po odomknutí ju hádžete na sedadlo spolujazdca. Sadáte si na sedadlo vodiča, stláčate spojku, otáčate kľúčom v zapaľovaní a...nič. Zamračíte sa a skúsite to znovu. Nič. A zase nič. Po piatom pokuse to vzdávate. 

Zásah vybitej či pokazenej autobatérie rozhodne nezlepšil vaše ráno; do práce dnes už načas neprídete (ak sa tam vôbec dostanete). Napadlo vám niekedy, že tomuto zlému snu každého vodiča sa dá predchádzať? Kontrolujte a dobíjajte svoju autobatériu pravidelne. Ukážeme vám, ako na to!

autobatéria, batéria v aute, kontrola

Sedem parazitov batérie v aute

Čo vašej batérii rozhodne neprospieva? Buďte pri týchto siedmych bodoch opatrný, veľa z nich robí množstvo z nás a  autobatérii môžu rozhodne skrátiť životnosť. Naopak, predchádzanie týmto situáciám pomáha udržiavať zdravie batérie vo vašom aute. 

  1. Ponechanie zapnutých spotrebičov

Zabudli ste vypnúť predné svetlá? Zostali svietiť celú noc? Asi vás neprekvapí, že autobatériu to veľmi nepoteší. Medzi ďalšie bežné prípady tohto typu patrí aj zapnuté rádio či malé svetielko v kufri. Zabudnutím zabezpečíte svojej autobatérii neúnavnú nočnú, ktorá spôsobí, že ráno bude už pravdepodobne úplne vybitá. Takáto situácia však nepatrí k tým vážnym, batériu je potrebné jednoducho len dobiť, najlepšie do niekoľkých hodín či pár dní (inak môže dôjsť k vážnejšiemu poškodeniu). Možnosťou je úplné odpojenie a dobitie alebo použitie štartovacích káblov. V druhom prípade je však potrebné po preštartovaní vyraziť na dlhšiu jazdu – aby sa batéria trochu zregenerovala. 

zapnuté svetlá, vybitá batéria v aute, autobatéria

  1. Spotrebiče v pohotovostnom režime

Ide o podobnú situáciu ako v prípade zapnutých spotrebičov. Ak je priveľa spotrebičov v aute v tzv. stand-by režime, batéria bude postupne strácať svoju kapacitu samovybíjaním. Ako typický príklad môžeme uviesť alarm, GPS či trvalo zapojené LED diódové osvetlenie. Ak máte novšiu či pravidelne dobíjanú batériu, nemal by vám tento bod spôsobovať problémy. Problematické môžu byť staršie batérie. Pri nich je potrebné zvážiť, či sa nedá časť prístrojov zo stand-by režimu odpojiť. Možnosťou je aj pravidelné dobíjanie autobatérie

  1. Pravidelné krátke jazdy

Do práce a z práce. A ďalší deň znovu. Poznáte to, však? Alternátor však počas tej krátkej vzdialenosti nezvláda batériu znovu dobiť. Časom sa môže stať, za batéria bude strácať svoju kapacitu, až postupne úplne prestane dodávať energiu. Odporúčame teda batériu pravidelne dobíjať aspoň jeden raz mesačne dlhšou jazdou či občasným pripojením vozidla na udržiavací prúd, ako uvádza text na Battery-Import.sk, „na takzvanú „došťuchávačku““.  

dobíjanie autobatérie, kontrola autobatéria, batéria v aute

  1. Časté štartovanie

Zastavíme, vypneme motor, a o chvíľu už znovu štartujeme. Ani tento prípad zrejme nie je nikomu neznámy. Ako dokonalý príklad môže slúžiť taxík, sanitka či kuriér. Problém s batériou je v tomto prípade rovnaký ako pri pravidelných krátkych jazdách, naše odporúčanie sa teda tiež nemení. Choďte sa dlhšie previezť alebo vozidlo napojte na udržiavací prúd. 

  1. Dlhodobá odstávka auta

Z predchádzajúcich dvoch bodov vyplýva, že pre autobatériu nie sú zdravé krátke jazdy ani časté štartovanie. Druhým extrémom, ktorému sa batéria nepoteší, je dlhodobá odstávka auta. Ak svoje pravidelne používané auto kvôli poruche, dovolenke či chorobe necháte stáť pred domom či panelákom niekoľko týždňov, vaša autobatéria môže samovybíjaním postupne prísť o všetku svoju nahromadenú energiu. Riešenie? Pred dlhodobou odstávkou auta odpojte spotrebiče z pohotovostného režimu (ak je to možné), prípadne batériu úplne vyberte, dobite a uskladnite. 

Pre staršiu batériu môže predstavovať problém aj krátkodobá odstávka auta (už sedem či štrnásť dní), odporúčame preto byť opatrní a tiež nepodceniť preventívne riešenia (podobné ako pri dlhšej odstávke auta).

  1. Porucha pri dobíjaní či prebíjaní

V tomto prípade hovoríme o poruche súčiastky v aute, ktorá vyrába elektrickú energiu a ktorej úlohou je aj dobíjanie autobatérie. Môže nastať situácia, kedy alternátor bude dobíjať batériu príliš málo alebo vôbec. Druhým prípadom je nadmerné nabíjanie, ktoré môže batériu vážne a natrvalo poškodiť. Poruche tejto súčiastky sa nanešťastie nedá predchádzať, dá sa však včas zistiť zmeraním alternátora. O tom, ako jednoducho zmerať napätie autobatérie doma multimetrom, sa dozviete nižšie v našom článku. Správne napätie by malo byť medzi 13,8 až 14,2 V a ako odporúča aj Battery-Import.sk, v prípade namerania iných hodnôt zverte vaše auto odborníkom v autoservise. 

zima, batéria v aute, kontrola autobatérie

  1. Zima ako zlý sen starších batérií

Celú noc mrzlo. Ponáhľate sa k vášmu staršiemu autu, hľadáte v kufri metličku a škrabku a čo najrýchlejšie ho pripravujete na jazdu. Zbytočná námaha. Ani na ôsmykrát sa vám nepodarí naštartovať. V čom je problém? Počas chladného obdobia dochádza k zhustnutiu oleja v motore, čo spôsobuje, že aj palivo preteká pomalšie do motora a všetky procesy sa spomalia. Výnimkou nie je ani batéria v aute, aj jej dobíjanie trvá dlhšie. No a čím dlhšia je zima, tým je to pre batériu namáhavejšie – aj štartovanie je náročnejšie, a tak sa môže nakoniec úplne vybiť. Aj v celkom novej, no vybitej batérii sa voda počas mrazov premení na ľad vnútro akumulátora neodvratne zdeformuje

Čo robiť? V prípade úplného vybitia odporúčame batériu dobiť, ako preventívne riešenie môže byť vhodné aj pravidelné dobíjanie v zimnom období (približne aspoň raz za dva mesiace). Nápomocný vám môže byť aj náš text Ako sa starať o auto v zime?, ktorý vám ponúkne množstvo zaujímavých tipov. 

Kontrola batérie v aute – nepodceňujte ju!

Prečo?

Prinášame vám hneď niekoľko dôvodov, prečo by ste mali pravidelne kontrolovať stav svojej autobatérienezanedbávať jej zdravie

  • Dôležitá je prevencia, inými slovami budete vedieť, na čom ste – tak isto ako vy chodíte na pravidelnú lekársku prehliadku, je potrebné preventívne kontrolovať stav svojej autobatérie. Budete mať prehľad, na čom ste (odporúčanou preventívnou prehliadkou vášho auta je aj jeho pripojenie na autodiagnostiku). 
  • Umožní vám sledovať vplyv spotrebičov v aute na vybíjanie batérie – ako sme už spomínali vyššie, predovšetkým tých v stand-by režime.
  • Na poruchy prídete včas – pri pravidelnej kontrole autobatérie môžete včas zistiť poruchy či nesprávne napätie akumulátoru, a tak predchádzať neželaným situáciám.
  • Žiadne nečakané prekvapenia – už vyššie sme spomenuli niekoľko nechcených ranných scenárov, ktoré vďaka pravidelným kontrolám môžete eliminovať takmer na nulu. Pravidelné kontrolovanie akumulátora, ako uvádza aj web stránka Zaručene.sk, „dramaticky zníži počet naštartovaní spôsobených slabou batériou“.
  • Predĺženie životnosti batérie – kontrolou môžete predĺžiť životnosť akumulátoru až dvojnásobne!

autobatéria, batéria v aute, kontrola autobatérie

K neoddeliteľnej súčasti vybavenia každého správneho šoféra a motoristu patrí aj prenosný kompresor. Ako si však vybrať ten správny? Neprehliadnite náš zaujímavý článok na túto tému!

Ako?

Aktuálny stav vašej batérie (akumulátoru) môžete zistiť veľmi jednoducho pomocou obyčajného multimetra (voltmetra).

  • Ak nameriate 14,4 V – 13,6 V, vaša batéria má maximálnu hodnotu nabitia
  • Ak nameriate 13,1 V – 12,6 V, batéria je v dobrom stave. Ide o hodnotu tesne po odpojení z dobíjania.
  • Ak nameriate 12,6 V – 12,2 V, batéria je v poriadku, odporúča sa však preventívne ju nabiť. Najčastejšie ide o napätie, ktoré sa ustálilo po 8-12 hodinách po nabíjaní.
  • Ak nameriate 12,2 V- 12,0 V, batériu je potrebné neodkladne nabiť. Ak autobatéria dosiahne tento stav tesne po nabíjaní, niečo nie je v poriadku a mali by ste navštíviť odborníkov. V prípade, že hodnota klesne po 8-12 hodinách po nabíjaní bez toho, aby ju vybíjal nejaký spotrebič v aute, ide o znamenie, že sa jej životnosť pravdepodobne chýli ku koncu
  • Ak nameriate 12,0 V – 11,5 V, batériu je tiež potrebné čo najskôr nabiť. Jedná sa však pravdepodobne o starší typ batérie. Ak jej vybíjanie nespôsobuje žiadny spotrebič v aute, chybou ešte môže byť prerazený článok. Pri nameraní tejto hodnoty sa však už odporúča kúpa nového akumulátora
  • Ak nameriate 11,5 V – 10,5 V a menej, batériu môžeme označiť za zlú a je potrebné ju vymeniť. Ako však vysvetľuje aj zaujímavý text o autobatériách, pri nameraní týchto hodnôt však môže byť v aute viac problémov, napríklad poškodená izolácia, odporúčame teda vyhľadať odborníkov

multimeter, kontrola autobatérie, batéria v aute

Po prvom meraní voltmetrom odporúčame zmeny v napätí aj otestovať. Príkladom môže byť odpojenie voltmetra, zapnutie svetiel a ďalšie meranie. Napätie by malo klesať len pomaly, ak dôjde k rýchlemu prepadu hodnoty, s batériou niečo nie je v poriadku. Pri domácom meraní napätia autobatérie voltmetrom vám odporúčame aj zaujímavé video od amtoleje.cz.

Kde?

U vás doma. Multimetre sú ľahko dostupné a dajú sa použiť kdekoľvek. Z veľkého výberu multimetrov si určite aj vy zvolíte ten, ktorý vám bude vyhovovať a ktorým budete môcť pravidelne kontrolovať autobatériu pohodlne a jednoducho.   

Preventívne dobíjanie – ako na to?

V mnohých bodoch vyššie sme odporúčali ako prevenciu pravidelné dobíjanie batérie. Možno vám to ani nenapadlo, no skutočne ide o veľmi jednoduchú vec. „Kedysi (ak ste nemali garáž) bolo nutné baterku z auta vybrať,“ vysvetľuje vo svojom článku na TopSpeed.sk motoristický novinár Maroš Čabák. „Dnes je tu jednoduchšie, lacnejšie a komfortnejšie riešenie - preventívne dobíjanie. ...Môžete autu baterku dobiť aj v garáži, či na parkovisku u vás v práci. Stačí ak je blízko elektrická zástrčka na 240V.“ Preventívne dobíjanie odporúča realizovať približne každý štvrťrok, pred zapojením je vhodné overiť aktuálne napätie voltmetrom. 

ako pripojiť batériu z auta do zástrčky? Pomocou jednoduchej autonabíjačky. Aj slovenský trh ponúka širokú škálu kvalitných autonabíjačiek, ktoré sa ľahko používajú a sú maximálne bezpečné. Autobatériu môžete pokojne nechať zapojenú aj niekoľko dní, po úplnom dobití prestane autonabíjačka nabíjať sama od seba. Neprehliadnite ani užitočný článok Chýba Vám autonabíjačka? Pomôžeme Vám s jej výberom!, ktorý vám pri výbere a kúpe určite pomôže.

Heureka.sk, autonabíjačky, kontrola autobatérie

Nepodceňujte zdravie vašej batérie. Zadovážte si multimeterautonabíjačku a batéria vo vašom aute sa vám poďakuje svojou dlhou životnosťou.


Zdielať článok:

Jednoduché overenie vozidla online pred kúpou

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.